30.11.2021, 22:54

Головні особливості таунхаусів: від будівництва до покупки

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Таунхаус – відносно новий тип нерухомості на українському ринку, розрахований на представників середнього класу. На відміну від європейських аналогів, вітчизняні «міські будинки» (так перекладається з англійської їхня оригінальна назва) найчастіше розташовані за межами мегаполісів у приміських зонах, що робить цю нерухомість особливо привабливою з погляду екологічності та комфорту сімейного проживання.

Таунхаус - відмінності та особливості

прибудинковою ділянкою. На відміну від індивідуального котеджу, таунхаус має спільні для сусідів бічні стіни та виглядає частиною єдиної будівлі, що складається з апартаментів-блоків.

При достатній приватності, яку забезпечує індивідуальний вхід та власна земельна ділянка, таунхауси мають усі переваги міського житла: центральні інженерні мережі та автономні системи опалення. Утримувати будинок дешевше, ніж індивідуальний будинок. Завдяки «багатоквартирній» конструкції будівель знижуються витрати на опалення, вивіз сміття, охорону та доброустрій територій.

Враховуючи особливості будівництва таунхаусів, як багатоквартирних будинків з малою поверховістю, забудовники віддають перевагу комплексним проєктам котеджних селищ. За російським законодавством таунхаус не повинен бути вищим за три поверхи, а кількість блоків – не перевищувати десяти. Для створення необхідної зручності мешканців у заміському «мікрорайоні» до проєкту забудови включають супутні об'єкти інфраструктури: від магазинів до спортивних комплексів, та обов'язково – просторі спільні ділянки чи зелені зони.

Решение купить таунхаус (чтобы понимать, о чем идет речь, посмотрите какие есть варианты) в коттеджном

Рішення купити таунхаус (щоб розуміти, про що йдеться, подивіться які є варіанти) у котеджному селищі несе власнику додаткові переваги:

  • гарантовано високу безпеку та приватність завдяки обгородженій та охоронюваній території;
  • можливість поєднувати звичний міському жителю комфорт зі сприятливим екологічним оточенням та відчуттям життя «на землі»;
  • завдяки транспортним розв'язкам та налагодженому сполученню можна цілий рік жити за містом та працювати у мегаполісі;
  • вашими сусідами будуть люди вашого кола з певним рівнем достатку.

Завдяки «блоковій» системі будівництва, центральним комунікаціям і відносно невеликому – до 4 соток максимум, розміру прибудинкових індивідуальних ділянок вартість таунхауса набагато доступніша в порівнянні з ціною індивідуального будинку. У кожній секції передбачено наявність гаража або місця для паркування.

За розміром апартаменти значно просторіші за міські квартири. Більшість забудовників пропонує кілька типів будинків різної площі: переважно від 100 до 250 м2, при цьому ціна житла можна порівняти з вартістю 3-кімнатної квартири в багатоповерховій новобудові.

Структура апартаментів у таунхаусах

Основні особливості планування будинків полягають у багаторівневій конструкції житла. Тут використовується принцип вертикального планування. Перший поверх відводиться під приміщення загального користування: кухню, вітальню, хол та комору. Вище розміщуються приватні зони – дитячі, вбиральні та спальні. Цокольний поверх зазвичай використовується для підсобних приміщень, більярдних, басейнів або спортивних залів, а мансарди є додатковими спальнями або кабінетами. Санвузли розташовані на кожному поверсі, а їхня кількість залежить від розмірів апартаментів.

На прибудинкових ділянках перед входом зазвичай розташовуються місця для паркування і компактні декоративні клумби. Задній двір має велику площу, яку власник може використати на свій розсуд: під невеликий садок, майданчик для барбекю або зелену зону відпочинку. Всі таунхауси в комплексі мають єдину архітектурну концепцію, тому самостійна забудова ділянок підсобними приміщеннями та сарайчиками може бути заборонена.

Придбання таунхауса

Особливості купівлі таунхауса пов'язані зі специфікою подібного житла, але загальна процедура ідентична звичайним угодам з купівлі-продажу житлової нерухомості. При придбанні апартаментів у будинку земельна ділянка може переходити у власність або надаватися на правах оренди. Важливо, щоб призначення землі відповідало цілям будівництва, а забудовник міг надати необхідні документи, що підтверджують. Крім того, прибудинкова ділянка може бути як приватною, так і спільною власністю, якою можуть скористатися всі власники блоків однієї будівлі. Якщо власниками блоку є кілька власників, перед покупкою необхідно отримати згоду кожного з них. За одноосібного володіння такої проблеми не виникає.

Теги новин: 
Рубрика - Правозащитник: