02.05.2024, 12:17

Поліетиленові пакети в екології: розвіюємо міфи

Ольга Станішевська | Всі новини автора
поліетиленові пакети

Поліетиленові пакети: історія появи

Щоб стати такими довговічними та практичними, поліетиленові пакети пройшли шлях майже у 70 років. Їхня історія почалася з випадкового досвіду. Наприкінці 19 століття Ганс фон Мехман випадково отримав матеріал, схожий на віск. Звичайно, експеримент не націлений на отримання поліетилену, тому належного значення отриманий осад, що нагадує віск, не отримав. Виробництво поліетиленових пакетів почалося через 34 роки.

Перший подібний кульок вийшов 1957 року в США. Двоє американських вчених створили надійне м'яке впакування, яке ідеально підходило для їжі. 1973 року виробництво пакетів перевищувало 11 млн. одиниць на рік. І це лише у Західній Європі. На сьогоднішній день ця цифра складає 7 трлн. штук щороку. 

Основні міфи про поліетиленові пакети

Ні для кого не секрет, що саме поліетиленові кульки стали причиною екологічної катастрофи, що насувається. Довговічність пакета стала його головним прокляттям – ndash; розкладається продукт протягом 4 століть та залишає після себе небезпечний синтетичний слід.

Утилізація поліетилену, наприклад, 50 років тому – це серйозна проблема, проте сьогодні все це можна вирішити.

Щоб розвіяти багато міфів, ми розберемо деякі з них, поговоримо про ефективність і самого матеріалу, і його перспективу використання у майбутньому.

  • Поліетиленові пакети не можуть бути перероблені.

Якщо можуть. При цьому є кілька складнощів, наприклад, необхідність сортування сміття споживачами. Це суттєво економить час та виробничі потужності.

  • Поліетиленові пакети заборонені в Україні.

Для цього розберемося, які пакети дозволено в Україні. А дозволені буквально всі, крім оксорозкладних, а також тонких і надтонких кульок. Йдеться про стінки пакетів до 50 мкм. Впевнені, що подібна заборона спрямована на вилучення одноразової поліетиленової продукції, від якої більше проблем, ніж користі.

  • Поліетиленові пакети не можна повторно використовувати.

Якісні довговічні пакети служать роками та підходять для будь-яких завдань: від упаковки до транспортування. Що можна зробити із поліетиленових пакетів? Зі старого пакету реально зробити новий. Фахівці на базі власних потужностей використовують цехи утилізації для отримання вторинного матеріалу. 

  • Поліетиленові пакети не можуть бути утилізовані для виробництва інших корисних продуктів.

Знищити пластик без шкоди екології неможливо. А ось переробити в інший вид продукції – дуже можливо. Тільки в інтернеті існують десятки тисяч пропозицій різних товарів із вторинної сировини. Утилізація поліетилену подібним чином є найефективнішим варіантом.

  • Поліетиленові пакети дорогі у виробництві.

Помилкова думка, оскільки ціни доступні, а при замовленні кульків великими тиражами, вартість опускається ще нижче. Тобто немає жодних складних у виробництві: ні матеріальних, ні фізичних.

Виготовлення екопакетів дещо дорожче, тому що продукція не шкодить природі за умови правильної утилізації. Більш того, біорозкладані пакети можна компостувати прямо вдома. Для цього потрібні спеціальні, але доступні засоби. 

Де можна замовити виготовлення пакетів під свій бренд?

Які пакети виробляють в Україні? Список особливо широкий, оскільки виробники запропонують продукції під різні завдання і сфери використання. Головне завдання – знайти професіоналів із багаторічним досвідом. Співпраця з ними потрібна з наступних причин:

  1. гарантія якості, що визначає характеристики продукції, а також її довговічність;
  2. брендування кульків, роблячи їх привабливими та ефективними у просуванні бренду;
  3. вигідні умови співпраці;
  4. докладна консультація: який кульок вибрати, який розмір кращий, рекомендації щодо матеріалів тощо.

Фахівці торгової марки МПАК порекомендують найкращу упаковку саме для вашого бізнесу, допоможуть із брендуванням, розроблять макет. Оцініть усі переваги співпраці під час першого замовлення!

Теги новин: 
Рубрика - Правозащитник: