06.10.2024, 16:43

Як вибрати екологічні товари для дому: підказки та лайфхаки

Ольга Даниленко | Всі новини автора
екологічні товари для дому

Сьогодні все більше компаній пропагують екологічне виробництво, яке має мінімальний шкідливий вплив на природу. Не виняток лідер цієї галузі в Україні – Київський картонно-паперовий комбінат, який від початку своєї діяльності ефективно впроваджує інноваційні технології для скорочення шкідливих викидів у навколишнє середовище. Власники підприємства завжди дбали про збереження довкілля, економію енергії та води.

Якою має бути екологічно чиста сировина для виробництва паперової продукції

Для впевненості в якості готової продукції, а також для забезпечення високого рівня екологічності виробники повинні використовувати, в першу чергу, якісну сировину. Для виготовлення картонно-паперових товарів найкраще підходять такі матеріали:

  1. Макулатура. Використання «вживаного» паперу – це норма не лише в Україні, а й за кордоном.
  2. Целюлоза органічного походження. Сировина, яка отримана з лісових масивів, пройшла всі рівні сертифікації та відповідає високим стандартам. Сертифікат FSC також підтверджує, що масове чи браконьєрське знищення дерев не проводиться.
  3. Бамбук чи коноплі. Виступають у ролі біорозкладних домішок, завдяки яким пришвидшується процес розкладання матеріалу в природі.

Як би це дивно не звучало, але, виявляється, папір можна виготовити із залишків кукурудзи чи соломи, палого листя які, своєю чергою, є абсолютно безпечними та швидко відновлюваними. Власник Київського картонно-паперового заводу як лідер целюлозно-паперової галузі України вживає заходів для збереження довкілля. Тому для виготовлення товарів для брендів «Обухівський», «Диво», «Диво Premio» використовують якісну целюлозу та макулатуру.

Яке виробництво вважається екологічним

Яким критеріям повинен відповідати процес картонно-паперового виробництва, щоб не приносити шкоди навколишньому середовищу та людям? Наведемо основні з них:

  1. Використовувати вторинну сировину, яка зменшує кількість відходів не лише екологічно доцільно, але й економічно вигідно. Це дозволяє раціонально використовувати ресурси та знижувати навантаження на навколишнє середовище.
  2. Мінімізувати використання водних ресурсів та електроенергії.
  3. Раціонально переробляти відходи виробництва для їх подальшого застосування.

Для заохочення великих підприємств переходити на екологічно чисті процеси держава регулярно запроваджує різноманітні гранти та програми підтримки.

Поради, як вибрати екологічний товар

Як простим людям, не обізнаним з усіма тонкощами виробничого процесу, не піддатися на рекламу та вибрати безпечний товар для своєї сім'ї? Треба звернути увагу при виборі на такі деталі:

  1. Зовнішній вигляд. Це перше, що ми бачимо на вітрині. І виявляється, екопродукцію видно відразу – зазвичай вона сірого кольору, а виготовлена з целюлози – біла.
  2. Наявність агресивних ароматизаторів та барвників. Вони можуть негативно впливати на здоров'я при безпосередньому контакті зі слизовою оболонкою.
  3. Пакування. Краще вибирати товари з мінімальним пакуванням для легшої утилізації.
  4. Сертифікати. Краще аби товар і виробництво було сертифіковано за міжнародними стандартами якості та безпеки: ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 45001:2018, ISO 50001:2018, FSSC 22000, FSC-STD – 40, Халяль.

Плануючи придбання, можна підготуватися фундаментально і ще вдома зробити огляд компаній-виробників та брендів. На сайтах надійних виробників завжди є посилання на сертифікати, зокрема й харчової безпеки. В інтернеті багато інформації про екологічні характеристики товарів, процес виготовлення та сировину. Порівнявши декілька продуктів різних виробників, виберіть той, що, на вашу думку, відповідає принципам збереження екосистеми планети.

Пам'ятайте: ваше здоров'я та майбутнє ваших дітей у наших руках! Обирайте надійного виробника, який дбає про екологію, та відповідального власника, що підтримує сталі принципи виробництва.

Рубрика - Правозащитник: