Український ІТ ринок праці у 2023 році: зниження зарплат та зростання конкуренції

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Обсяги нових наймів уповільнилися у 2023 році

Обсяги наймів досягли піку у 2 кварталі 2023 року

Виходячи з даних різних галузевих джерел, кількість нових наймів в українському ІТ та цифровому секторі знизилася приблизно на 9% порівняно з минулим роком. Пікові місяці наймів спостерігалися у 1 та 2 кварталах, після чого кількість нових вакансій пішла на спад з серпня.

У листопаді 2023 р. кількість щомісячних підтверджених наймів досягла найнижчої позначки з березня 2022 року, скоротившись на 29% порівняно з листопадом 2022 року та майже вдвічі порівняно з довоєнним листопадом 2021 року. Це свідчить про те, що ринок праці продовжує стагнувати, незважаючи на окремі ознаки життєстійкості.

Зарплати знизилися для більшості рівнів досвіду

Зарплати середнього рівня впали на $150-450

Зниження очікувань та пропозицій щодо заробітних плат супроводжувало падіння обсягів найму для більшості категорій досвіду. Винятками стали крайнощі - фахівці з досвідом понад 7 років та стажери.

Для технічних фахівців із досвідом 3-7 років медіана бажаних зарплат знизилася на $150-450 порівняно з середніми показниками 2022 року. Проте, зниження було менш помітним для деяких нішевих навичок, таких як PHP та DevOps. Менш постраждали також вакансії у сфері продукту та маркетингу, тоді як кількість вакансій у сфері продажів зросла.

Без змін на молодшому та старшому рівнях

Рівень зарплат для стажерів та інтернів залишався відносно стабільним на рівні медіани у $500. З іншого боку, кандидати з досвідом 7+ років як і раніше отримували медіанну зарплату близько $5000, незважаючи на уповільнення наймів. Це свідчить про стабільність у нижніх та верхніх сегментах ринку.

Найбільшого впливу зазнали молодші та QA ролі

Частка наймів молодших фахівців впала до 10%

У відносному вимірі, найбільше скорочення попиту на найм спостерігалося для QA та молодших розробників/стажерів. Частка наймів молодих технічних фахівців знизилася з 13% у 2022 році до всього 10% у 2023 році, скасувавши попередню тенденцію до зростання. 

Конкуренція у сфері QA досягла екстремальних рівнів

Активність найму у сфері QA також уповільнилася для всіх рівнів досвіду, оскільки мануальні й автоматизовані тестувальники зіткнулися з посиленим тиском конкуренції. Серед досвідчених профілів, кількість наймів рекрутерів також різко впала після піку минулого року.

Збільшився попит на маркетингові та продажові ролі

Зростає найм у сфері маркетингу


Однак деякі цифрові сфери не підкорилися загальній тенденції до зниження. Кількість наймів на маркетингові та продажові посади зросла порівняно з середніми показниками 2022 року. Найм персоналу з генерації лідів зазнав тризначного зростання на тлі посиленої уваги до генерування доходу.

Набирає обертів найм у сфері продажів

Аналогічно, найм на продажові ролі, такі як розвиток бізнесу, набрав обертів. Роботодавці виявляли більший апетит до комерційних та клієнтоорієнтованих талантів, незважаючи на тиск щодо контролю витрат.

Конкуренція досягла 14 претендентів на вакансію

Кількість активних соїскателів сягнула 100 000

Згідно з даними, наприкінці 2023 року Україна налічувала майже 100 000 фахівців цифрової сфери, які активно шукали роботу – на 22% більше ніж наприкінці минулого року. Проте щоквартальне зростання уповільнилося до 400 нових соїскателів у 4 кварталі, оскільки тиск відтоку кадрів тривав.

Онлайн-вакансій стало на 33% менше

Водночас, кількість доступних технічних вакансій онлайн одночасно знизилася на 33% рік до року – посиливши дефіцит ІТ-талантів в Україні. Це призвело до посилення конкуренції – від 8 претендентів на технічну вакансію на початку 2023 року до понад 14 у листопаді 2023 року.

Найбільш конкурентні категорії вакансій

Незалежно від досвіду, найбільш затребуваними сферами залишалися JavaScript розробка, дизайн, QA, рекрутинг та project management. Кожна вакансія залучала щонайменше 38 заявників у середньому – підкреслюючи проблему дисбалансу між попитом та пропозицією.

Претенденти демонструють більшу гнучкість

Зниження зарплатних очікувань сприяє гнучкості

Оскільки медіана очікуваних зарплат знизилася на 8-15% серед ключових технічних дисциплін, претенденти продемонстрували більшу готовність йти на компроміс щодо компенсації та гнучкості. Середня кількість заявок, поданих на кожну переглянуту вакансію, зросла на 38% між початком і кінцем року.

Ризико-уникаюча поведінка працівників стримує зміну роботи

В умовах макроекономічної невизначеності та високих витрат на зміну роботи, технологічні фахівці демонстрували відносно консервативні настрої. Опитування показали, що понад 63% працівників залишалися зайнятими в тій самій компанії після року роботи. Лише 14% повідомили про активний пошук нових ролей наприкінці 2023 року, незважаючи на нижчі за середні підвищення зарплат.

Перспективи на 2024 рік залишаються невизначеними

Вищезгадані тенденції найму та ринку праці демонструють картину життєстійкості на тлі зростаючого занепокоєння в українському ІТ секторі. Незважаючи на кращі показники порівняно з іншими галузями економіки, проблеми залучення та утримання талантів, схоже, нікуди не зникають в умовах триваючого конфлікту. Компанії вчаться адаптуватися, але працівники не поспішають брати на себе подальші ризики.

З огляду на помітне падіння ключових індикаторів, ринок ІТ-праці, ймовірно, стикнеться з подальшими викликами у 2024 році. Проте, деякі цифрово прогресивні компанії можуть скористатися зростаючим резервом недовикористаних талантів за сприятливих геополітичних умов. Це являє собою довгострокову можливість, незважаючи на нинішню бурю.

Позитивні моменти на тлі сповільнення

Окремі ознаки активного найму зберігаються

Незважаючи на уповільнення рік до року, у 2023 році спостерігалися окремі ознаки активності найму в різних сферах:

Провідні компанії розширили навчальні програми для стажерів з метою побудови стійких кадрових пайплайнів з нуля

Стрімкозростаючі стартапи у сфері DeFi та web3 продовжували швидкі набори технічних команд, щоб скористатися можливостями зростання

Провайдери пропускної здатності, хмарних та кібербезпекових послуг відчули посилений попит на таланти через гібридні тенденції воєнної ІТ-інфраструктури України

Більше українських ІТ-роботодавців формалізували гібридні або віддалені підходи, щоб залучити таланти з діаспори та офшору з меншими витратами

  • ти розробки серед розподілених українських команд, які працюють з більш безпечних локацій Європи
  • Це розширило доступ українських експертів до закордонних вакансій за умови відкритості до віддаленої роботи з інших країн Європи

Отже, незважаючи на помітне скорочення активності найму порівняно з минулим роком, український ІТ-сектор залишається у кращому становищі, ніж більшість інших галузей всередині країни, охопленої конфліктом. Прояви життєстійкості підкреслюють прихований потенціал галузі, який розкриється за сприятливих умов. Але шлях уперед залишається сповнений перешкодами як для роботодавців, так і для соїскателів.

Інтеграція JOBITT

На тлі загальних тенденцій на ринку праці, український стартап JOBITT прийняв рішення скасувати комісії з найму та замінити їх фіксованим тарифом за підписку. Це дозволить компаніям оптимізувати витрати на пошук персоналу в умовах бюджетних обмежень і посилити привабливість для топ-талантів завдяки прозорій моделі.

JOBITT пропонує інноваційну платформу для ефективної взаємодії між технічними талантами та прогресивними компаніями. За допомогою штучного інтелекту, JOBITT автоматизує рутинні завдання в рекрутингу, дозволяючи компаніям економити час та кошти.

У поєднанні з новою прозорою моделлю ціноутворення, JOBITT ставить за мету допомогти українським технологічним компаніям подолати поточні труднощі на ринку праці та вийти на новий рівень ефективності.

Рубрика - Правозащитник: