09.07.2020, 11:57

Україна отримала гарантії безпеки для гасіння пожеж на Луганщині: про що ще домовилася ТКГ

Украина получила гарантии безопасности для тушения пожаров на Луганщине

Тристороння контактна група досягла домовленостей щодо безперешкодної ліквідації пожеж в Луганській області. Україна отримала від бойовиків гарантії режиму безпеки для ліквідації масштабної лісової пожежі.

У форматі відеоконференції відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ), на якому вдалося домовитися щодо безперешкодної ліквідації пожеж на Луганщині, нових ділянок розмінування, а також встановлення нових КПВВ, повідомляє Час Пік з посиланням на прес-службу Офісу президента.

"Під час дискусії українська сторона в ТКГ наполягла на невідкладному встановленні сталого та всеосяжного режиму припинення вогню, зокрема з огляду на ситуацію, що склалася внаслідок пожеж на Луганщині. Це звернення було повністю підтримане координатором ТКГ – представником ОБСЄ, узгоджене учасниками засідання, і завдяки активній позиції української делегації було отримано гарантії безпеки для польотів цивільних повітряних суден ДСНС з метою ліквідації пожеж у Луганській області поблизу лінії розмежування", - йдеться в повідомленні.

Учасниками Тристоронньої контактної групи було попередньо погоджено 13 ділянок для проведення робіт з розмінування з можливістю подальшої обробки наступних семи ділянок.

Відзначається, що українська делегація підкреслила необхідність і готовність зі свого боку забезпечити пропуск громадян через все КПВВ на Донбасі. Однак питання залишається невирішеним через позицію окупаційних "влади" ОРДЛО.

Знайшла підтримку позиція української делегації щодо відкриття двох нових КПВВ в Луганській області протягом чотирьох місяців.

Також на засіданні піднімалося питання про обмін полоненими. Україна в черговий раз підтвердила готовність до взаємного звільнення утримуваних осіб в форматі "всіх на всіх". Письмових підтверджень щодо готовності до обміну від іншої сторони поки не надходило.