09.08.2020, 14:38

Пенсії для жителів ОРДЛО та переселенців: особливості призначення та перерахунку виплат

Донбасс, пенсия

У Пенсійному фонді пояснили як розраховуються та нараховуються виплати переселенцям та жителям ОРДЛО. А також пояснили нюанси по оформленню та виплаті пенсій ВПЛ та жителям тимчасово непідконтрольною території Донецької та Луганської областей.

Начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області Ольга Шарунова повідомила, які документи необхідно надати для оформлення пенсії переселенцям та тим, хто постійно проживає на непідконтрольній території Донбасу, повідомляє Час Пік.

Також вона розповіла, як на сьогоднішній день формується страховий стаж, про вимоги до тих, хто виходять на пенсію за віком, про оформлення електронної трудової книжки та її переваги.

За даними українських правозахисників, на сьогоднішній день кількість пенсіонерів, зареєстрованих як ВПЛ, становить близько 700 тисяч осіб, 500 тис. з них отримують пенсії. Всі інші пенсіонери, які не зареєстровані як переселенці, отримувати виплати не можуть, хоча мають на це законне право.

За інформацією начальника ГУ ПФУ в Луганській області Ольги Шаруновой, в Пенсійному фонді Луганщини зареєстровано 177 тис. пенсіонерів, що мають довідку внутрішньо переміщеного особи (ВПЛ). З них 144 тис. осіб отримують пенсії.

За її словами, середній розмір пенсії у переселенців трохи вище, ніж в середньому по регіону.

"Тому що серед них, в основному, шахтарі, металурги, хіміки, тому середня пенсія у них трохи вище, ніж у громадян, які проживають на підконтрольній Україні території", - пояснила Шарунова.

Пенсії для осіб, які мають довідку ВПЛ, розраховуютьсята нараховуються так само, як для всіх громадян України. Нічого не змінилося і при карантині.

На пенсіонерів-переселенців також поширюється процес автоматичного перерахунку пенсій, який проводиться щорічно 1 квітня. Це стосується громадян, які через 2 роки призначення або перерахунку пенсії отримали додатковий страховий стаж.

Жителі на підконтрольній території можуть це зробити в електронному вигляді через систему ПФУ "пенсія в один клік".

Переселенцям та жителям ОРДЛО доведеться один раз особисто відвідати ПФУ.

"Вони не можуть подати нам документи на перерахунок пенсії через кабінет роботодавця. Тому їм краще подавати документи на перерахунок за допомогою ID банківської карти, але для цього людині потрібно буде прийти до нас.

Взагалі автоматичний перерахунок пенсій не передбачає відвідування Пенсійного фонду, навіть пенсійне посвідчення ми можемо вислати поштою - цей момент людина вказує при оформленні, і ми висилаємо документ поштою.

А ось для внутрішньо переміщених осіб, які перебувають на непідконтрольною території, - поштового сполучення немає. Саме тому їм доведеться звернутися до Пенсійного фонду", - розповіла Шарунова.

Для того, щоб оформити пенсію переселенцям, або жителям непідконтрольної території Донбасу необхідні документи:

- паспорт;

- ІПН;

- довідка внутрішньо переміщеного особи.

"Якщо ні разу людина не отримувала пенсію на підконтрольній Україні території, потрібно обов'язково відкрити розрахунковий рахунок в "Ощадбанку", пройти ідентифікацію, та отримувати пенсію", - доповнила Шарунова.

Більш докладно про пенсії для жителів Донбасу та інтерв'ю з начальником ГУ ПФУ в Луганській області Ольгою Шаруновой дивіться у відеоматеріалі ТК "СТВ".

Читайте також:

Коронавірус на Донбасі: за добу виявлено 10 нових випадків COVID-19

На Донбасі відновлюють курсування приміські поїзди: маршрути і графік руху

]]>]]>Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении ]]>Час Пик]]>