12.09.2020, 14:18

"Барвінківський котел 1942": На Харківщині тривають розкопки масових поховань солдатів Другої світової війни

Марина Началова | Всі новини автора
раскопки

У Барвінківському районі Харківської області ведуться розкопки місця запеклих боїв і масових поховань загиблих солдат часів Другої світової війни.

Пошукова операція проводиться волонтерами. Про розкопки розповіла в Фейсбуці учасниця експедиції Вікторія Сімкіна, передає Час Пік.

За її словами, до волонтерів на цьому місці погосподарювали чорні копачі-мародери.

"З лютого ми чекали дозвіл на роботи. А ось вони не чекають! По свіжих розкопах видно, що чорнили зовсім недавно. Добивали верхніх бійців, по-звірячому дроблячи кістки на пазли. Нам довелося просіювати грунт, щоб не пропустити найменший фрагмент. Тепер ми не дізнаємося, хто вони і звідки. А могли б, почни експедицію на тиждень-другий раніше", - написала Сімкіна.

За її словами, моторошно уявити, як це поле виглядало відразу після бою.

"Створюється враження, що якщо поле просвітити якимось рентгеном, то бійці лежать по всій його площі. Притому, по одному - два в розкопі, зустрінеш набагато рідше, ніж братки від 4-х", - пише волонтер.

Вона опублікувала серію фото знайдених предметів і останків. За словами волонтера, знахідки при похованнях можуть дещо розповісти про своїх власників.

"Якось само собою розкопи отримують свої особисті імена.

В одному, при останках - автомобільні камери, килимки, фрагменти фари. Водій.

В іншому - у бійця шпори на чоботах. Кавалерист.

У третьому - у хлопця з собою три медіатра. Гітарист.

У кожному розкопі є щось, що непомітно оживляє останки. Нехай це гребінець або бритва, уламок дзеркала або олівець, запаяний мармелад або трофейна ложка, зірочка або значок ГТО, натільний хрестик або чотки, компас або мундштук, зі слідами прикусу.

Але тут бачиш каску, пробиту кулею або осколком. І розумієш, як він був убитий. Зайшло знизу по косій. На виліт біля скроні. Гострий осколок в грудній клітці. І вони знову вмирають. Але поживши ще трохи, розумієте?"- пише Сімкіна.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк