05.10.2020, 17:04

Ставка на прізвище: нова технологія місцевих виборів на Луганщині

Сергей Владимиров | Всі новини автора

Прізвище Шахов зараз найпопулярніше серед кандидатів, внесених до списків партій на майбутні місцеві вибори в Луганській області. Першим номером у єдині списки кандидатів від політичної партії "Наш Край" практично до всіх рад районів і ОТГ Луганщини значиться людина з цим, до болю знайомим прізвищем.

З миру по нитці

На офіційному сайті ]]>Центральної виборчої комісії]]> почали публікувати претендентів на голів ОТГ і кандидатів від політичних партій до місцевих рад різних рівнів. Інформація там з'являється з великою затримкою і далека від 100-процентного наповнення, але перші технологічні "фішки" вже видно.

Так, з 4 райрад Луганщини вже опубліковані списки кандидатів в депутати трьох з них. І кожен список "Нашого Краю" очолює Шахов: в Сватівському районі - Сергій Вікторович, 1968 року народження, проживає в Бородянському районі Київської області, в Сватівському теж Сергій Вікторович, але народився в 1972-му і мешкає в Авдіївці Донецької області, а в Щастинському - Сергій Євгенович, 1975 року народження із Запоріжжя. Як бачимо, вся Україна поставляє чоловіків з певними прізвищем і ім'ям для однієї з політичних сил, для виконання конкретної ролі - "перший номер списку". Даних щодо кандидатів Сєверодонецького району ще немає, але з великою ймовірністю буде використана та ж технологія.

Авторитет сильніше технології

В Сватовому список згаданої політичної сили очолив Євген Рибалко - багаторічний мер цього населеного пункту, рейтинг якого там, ймовірно, вище, ніж у прізвища обласного ватажка цієї політичної сили. У Кремінній першим номером "Нашого Краю", вже звично, виявився Шахов, але Олександр Михайлович, 1960 року народження. У Старобільську - вже згаданий Сергій Вікторович з Авдіївки, а ось рубіжанських списків на офіційному сайті ЦВК ще не опублікували.

У селищних ОТГ картина практично не змінилася. Свого "Шахова" першим номером отримало Троїцьке і Новопсков. У Новоайдарської ОТГ Шаховська політсила кандидатів не має взагалі, а чотири списки ЦВК ще не опублікувала.

Технології не стоять на місці

З приходом у 2012 році Сергія Шахова у велику політику кожен раз на виборах в регіоні стали використовувати різні методи, і не факт, що дієві. Спочатку були "ощадні книжки", сотники/десятники і масові заміни членів комісій, потім робота по залученню "трійок" дільничних комісій на свою сторону, в 2016 році заміна більшості членів дільничних комісій в день виборів, "цукрова" сітка. І ось в 2020 - культ прізвища, в надії, що виборці довіряться "команді Шахова"?

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк