26.10.2020, 14:33

У зоні відчуження для виміру радіації вперше випробували робота-собаку: відео

В зоне отчуждения для замера радиации впервые испытали робота-пса

У Чорнобильській зоні відчуження для вимірювання рівня радіаційного забруднення вперше провели випробування автономного робота Boston Dynamics"SPOT".

Цей чотирилапий апарат передала українським фахівцям дослідницька група Брістольського університету, повідомляє Час Пік з посиланням на Державне агентство України з управління Зоною відчуження.

Крім робота-пса вчені також використовували безпілотні літальні апарати, наземні роботизовані системи та датчики-сканери.

"Зокрема, проводилися радіометричні та геофізичні роботи на території двох секторів пункту тимчасової локалізації радіоактивних відходів "Рудий ліс" та на територіях пунктів поховання радіоактивних відходів "Підлісний" та "Буряківка".

За результатами проведених робіт, на ПЗРВ "Підлісний" та ПЗРВ "Буряківка" очікується отримання зображень в 3-D форматі та карти розподілу активності радіонуклідів на цій території, а також отримання зображень з ПВЛРО "Рудий ліс" з ділянками, які мають високу потужність дози", - повідомили в Держагентстві.

Проведені дослідження дозволять фахівцям оновити карти розподілу радіаційного забруднення на ділянках, де проводилося обстеження.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк