06.11.2020, 14:39

Лисичанська вода з іржавої перетворилася на золоту

Сергей Владимиров | Всі новини автора

Введення військово-цивільної адміністрації в Лисичанську, зі слів голови Луганської обласної державної адміністрації Сергія Гайдая, повинно було вирішити проблему подачі води в місті. Проблему вирішують, покриваючи колосальними коштами поточні витрати водоканалу.

Проблеми з водою в Лисичанську давні, і з введенням ВЦА як і раніше буває багато відключень, особливо в південній частині міста.

Подвійний тариф за воду

Якщо проаналізувати розпорядження керівника ВГА міста Лисичанська Олександра Заїки за вересень-жовтень 2020 року, можна подумати, що вода у нас золота. На офіційному сайті ВЦА за вказаний період розміщено шість розпоряджень про виділення ЛКСП "Лисичанськводоканал" грошових коштів на загальну суму 16 млн 711 тис. грн. З них фінансова допомога - 12 млн 223 тис грн і поповнення статутного фонду 4 млн 488 тис грн. Тобто в середньому понад 8 млн грн на місяць йдуть на дотації цьому підприємству з місцевої скарбниці.

  • Розпорядження №259 від 3.09.20 - 4 млн 488 тис грн - збільшення статутного фонду для оплати послуг ТОВ "ЛЕО",
  • №261 від 03.09.20 - 2 млн 799 тис грн за електроенергію і її передачу,
  • №302 від 09.09.20 - 1 млн 097 тис грн - на виплату зарплати,
  • №435 від 25.09.20 - 2 млн 946 тис грн за електроенергію і її передачу,
  • №564 від 20.10.20 - 2 млн 500 тис грн на виплату зарплати,
  • №621 від 29.10.20 - 2 млн 881 тис грн за електроенергію і її передачу.

А це означає, що жителі Лисичанська платять за воду двічі. Перший раз, коли оплачують безпосередньо за спожиту воду за тарифом. А другий раз з своїх податків, якими сформовано місцевий бюджет у вигляді фінансової допомоги водоканалу. Керівник ВЦА замість того, щоб витрачати бюджетні кошти на потреби лисичан у вигляді соціальних програм, ремонту житлового фонду та доріг, поліпшення матеріально-технічної бази інших комунальних підприємств, так і водоканалу зокрема "по-тихому" спрямовує бюджетні кошти на "проїдання" - на поточні потреби ЛКСП "Лисичанськводоканал", збільшуючи тим самим вартість і так недешевої води.

Вода в тіні

Якщо зануритися трохи в історію, то можна пригадати, що у 2019 і початку 2020 роках планові доходи цього підприємства були на рівні 7 млн ​​900 тис грн, що відповідало необхідним витратам для нормальної роботи підприємства (оплата за енергоносії, заробітна плата з відрахуваннями, придбання необхідних матеріалів). З цієї суми 4 млн 400 тис грн комунальники отримували від споживачів за надані послуги з подачі води і водовідведення. Дефіцит становив близько 3 млн 500 тис грн. Це було, коли в місті працював міський голова і депутатський корпус, а "Лисичанськводоканал" регулярно звітував про суми надходжень і поточних витратах. Тому за весь минулий рік з міського бюджету було виділено допомоги менше, ніж за два місяці "правління" ВЦА. Зараз ніякої звітності по воді у вільному доступі немає, і лисичани не бачать скільки надходжень йде на підприємство за надані послуги. Незрозуміло, чому сума щомісячної дотації наблизилася до загальної суми витрат підприємства і куди комунальники дівають зібрані зі споживачів кошти.

Напускає туману і той факт, що на сайті ВЦА міста Лисичанська не публікуються всі проєкти розпоряджень її керівника, чим порушується Закон України "Про доступ до публічної інформації", а в інтернеті публікують, вже прийняті одноосібно ставлеником президента України, документи. Але до порушень нам не звикати. Адже саме створення ВЦА і призначення президентом України його керівника вже "пахне» не конституційністю. Адже в статті 106 основного Закону України нічого не сказано про право або обов'язки гаранта Конституції створювати такий орган і призначати його керівника. Але це зовсім інша історія.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк