19.11.2020, 14:19

"Де були рятувальники, поки горіли будинки?": У ДБР назвали нову причину масштабних пожеж на Луганщині

В ГБР назвали новую причину масштабных пожаров на Луганщине

Слідчі Державного бюро розслідувань (ДБР) з'ясували нову причину, яка могла призвести до масштабних пожеж у Луганській області. Встановлено, чому рятувальники не змогли вчасно приїхати на гасіння лісових пожеж.

Встановлено, що однією з головних причин масштабних пожеж на території Луганської області було системне розкрадання пального під керівництвом ГУ ДСНС в Луганській області, повідомляє Час Пік з посиланням на ДБР.

"У рамках розслідування кримінального провадження щодо масштабних пожеж, які відбулися на території Луганської області в липні та вересні-жовтні 2020 року, слідчими ДБР встановлено нові причини, які могли призвести до надзвичайної ситуації на території області.

17 листопада слідчі ДБР спільно з прокурорами Луганської обласної прокуратури провели санкціоновані обшуки у ГУ ДСНС України у Луганській області та інших структурних підрозділах ДСНС регіону. Також проведені допити службових осіб вказаного головного управління ДСНС", - повідомили у ДБР.

В ході проведених обшуків вилучено документи та інші предмети, що мають доказове значення для кримінального провадження.

В ГБР назвали новую причину масштабных пожаров на Луганщине

Слідчі встановили, що однією головних причин масштабних пожеж на території Луганської області у вказаний період було системне розкрадання палива під керівництвом ГУ ДСНС у Луганській області.

Майже у кожному структурному підрозділі вказаного управління за вказівки керівництва були придбані спеціальні технічні засоби – прилади для корекції одометрів автомобілів. Саме з їх допомогою систематично проводились маніпуляції з пробігом спецтехніки, за допомогою яких завищували реальний пробіг автомобілів, а паливо розкрадали.

Таким чином, в управлінні ДСНС не було сформовано належний резерв паливно-мастильних матеріалів, спеціалізована техніка для гасіння пожеж під час виникнення масових пожеж на території області не змогла вчасно виїхати на місця пожежі, що не дало можливості їх оперативної локалізації.

"Корупційні дії посадовців ДСНС призвели до загибелі людей, знищення споруд, будинків та лісових масивів.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється за фактом службової недбалості, що призвела до тяжких наслідків (ч. 2 ст. 367 КК України).

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та зі штрафом від 250 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого", - повідомили у ДБР.

Читайте новини регіону:

Луганщина претендує на 440 млн гривень від ЄС для реалізації 26 проектів регіонального розвитку

У Луганській області найнижчий рівень злочинності у країні

На Донбасі відновлюють покинуте житло: хто може отримати ключі від нової квартири

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк