06.12.2020, 17:51

Порваний бюлетень і голосування без паспортів: порушення на виборах мера у Кривому Розі

Марина Началова | Всі новини автора
выборы кривой рог

Сьогодні, 6 грудня, мешканці Кривого Рогу обирають нового мера. На голосуванні під час другого туру місцевих виборів були зафіксовані порушення.

Так, поліція Кривого Рогу повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці, що станом на 15:00 надійшло 20 заяв та повідомлень, пов’язані з порушеннями виборчого законодавства, передає Час Пік.

Зокрема, на одній із виборчих дільниць у Металургійному районі міста чоловік, отримавши бюлетень, порвав його. Відносно правопорушника поліцейські склали адміністративний протокол за ст. 212-23 КУпАП. Матеріали направлено до суду для розгляду.

За іншими фактами проводяться перевірки та приймають відповідні рішення, заявили в поліції.

За ходом голосування стежать представники Громадянської мережі "Опора". В організації повідомляють, що члени кількох комісій дозволили проголосувати виборцям без паспортів: виборці показували членам ДВК тільки додаток «Дія», без фізичного паспорта громадянина України. Також на одній з дільниць виборцеві комісія дозволила голосувати за закордонним паспортом.

Також повідомляється, що на одній з дільниць літня жінка прийшла голосувати з паспортом Радянського Союзу. Вона сказала, що на всіх попередніх виборах голосували саме за цим паспортом. Члени ДВК не видали їй бюлетень для голосування, а поліцейський роз’яснив причини відмови.

Крім того, в "Опорі" зявили, що на дільниці, яка знаходиться у приміщенні гімназії, в туалеті знайшли нібито два бюлетені з позначками "за" одного з кандидатів на посаду міського голови. Це сталося після того, як на дільниці побувала довірена особа іншого кандидата.

На кількох дільницях спостерігачі "Опори" зафіксували ряд порушень, коли виборці голосували поза межами кабінки, демонстрували бюлетені членам комісії або були у кабінці для голосування з іншою особою. Також фіксувалося підвезення виборців до дільниць.

За даними "Опори", станом на 16:00 явка на другому турі виборів у Кривому Розі склала 28%.

Нагадаємо, у другому турі за посаду мера Кривого Рогу змагаються кандидати від ОПЗЖ Костянтин Павлов та від "Слуги народу" Дмитро Шевчик.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк