08.12.2020, 12:31

"Дуже символічні для Лисичанська фото": кадри з поїздок по прифронтовому Донбасу

"Очень символичные для Лисичанска фото"

Не війна зруйнувала Луганську область. Всі основні заводи були збанкрочені, причому штучно. А багато взагалі знищені - від них нічого не залишилося. Комусь дуже не вигідно, щоб Донбас був промисловим процвітаючим краєм. Серед вмираючих міст опинився і Лисичанськ

Журналіст і блогер, представник Донецька в ТКГ по Донбасу Денис Казанський не з чуток знає про ситуацію, яка склалася в прифронтових населених пунктах Донбасу. Він частий гість на Сході України, повідомляє Час Пік.

З кожної своєї поїздки журналіст привозить багато фото - та відеоматеріалів, які допомагають українцям побачити реальну картину того, що відбувається на Донбасі.

У листопаді 2020 року Казанський побував біля самої лінії фронту. Він прокотився по прифронтовим селищам, розташованим "прямо на лінії вогню". Фото "похмурих, сумних місць" зі своїх поїздок журналіст викладає у своєму Instagram. Кадри допомагають зрозуміти, як живуть люди в умовах війни...

Свіжий пост Казанського присвячений Лисичанську. Журналіст показав знімки зі свого архіву, які були зроблені в недалекому минулому. На його думку, Вони дуже символічні не тільки для Лисичанська, але і для багатьох промислових міст Донбасу.

"Good bye, Lenin! У промислових містах Донбасу можна побачити богато такої зникаючої натури. Збанкрутілі заводи поступово руйнуються, і з кожним наступним візитом вже не можна побачити цей закинутий індастріал таким, як минулого разу.

Цього Леніна з Лисичанська вже не існує. Я встиг сфотографувати його останні дні у 2017-му, коли він ще стирчав серед купи битої цегли. Статую знищила не декомунізація - вона була зруйнований разом з залишками адміністративних будівель содового заводу. А сам завод був знищений ще до війни, за часів так званої «стабільності» Януковича. Власниками з Росії.

Як на мене, вийшли дуже символічні фото"
, - написав Денис Казанський.

ленин на обломках

ленин на обломках ленин на обломках ленин на обломках ленин на обломках

До речі, завод, який був стертий з лиця землі, вступив в стрій у кінці квітня 1892 року. У Лисичанську перші промислові підприємства заснували іноземці. Завдяки бельгійському інженеру-технологу Ернесту Сольві в місті був побудований великий завод з виробництва соди. Також в місті з'явилися 33 будівлі, зведені в стилі модерн з червоної цегли.

Тепер місцеві активісти та волонтери борються за збереження історичної будівлі - колишньої лікарні содового заводу, побудованої бельгійцями, яка продовжать руйнуватися "від старості", дій місцевих вандалів та байдужості влади. 

Ще у 2019 році в інтерв'ю суспільно-політичному інтернет-виданню "Апостроф" Казанський розповів про проблеми Лисичанська та Сєвєродонецька. На його думку, ці міста розорилися ще до війни – "місцеві еліти їх розорили". У тому ж Лисичанську все закрилося ще до війни... Тому, владі не варто все звалювати на війну.

Проблеми з водопостачанням в Лисичанську, вбиті дороги, закриті та зруйновані підприємства - все це наслідки правління влади "часів Януковича".

Ну, а поки жителі Лисичанська сподіваються, що коли-небудь їх місто розквітне і стане знову гордо носити своє ім'я, їм піднесли приємний сюрприз. У мережі розмістили унікальне відео, на чорно-білих кадрах якого зображений Лисичанськ у минулому.

Читайте новини міста та регіону: 

У Лисичанську перерахували розмір соцдопомог: хто отримає підвищені виплати вже в грудні

Тарифи на газ для населення Луганщини: скільки доведеться платити з 1 грудня

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк