02.01.2021, 13:37

Процедуру виплати компенсацій постраждалим від пожежі на Луганщині спростили: хто так як може отримати кошти

Процедуру выплаты компенсаций пострадавшим от пожара на Луганщине упростили

Кабмін спростив процедуру отримання компенсацій за зруйноване житло під час пожеж на Луганщині. Тепер отримати компенсацію зможуть навіть ті погорільці, які не оформили раніше право власності на житло.

Кабінет Міністрів України схвалив проєкт розпорядження, що дасть змогу спростити процедуру отримання допомоги постраждалим від пожеж жителям Луганщини. Відповідний проєкт розпорядження КМУ "Про внесення змін до пункту 1 розпорядження Кабміну від 13 жовтня 2020 року №1269" схвалено на засіданні Уряду 28 грудня, повідомляє Час Пік.

У багатьох людей, які втратили житло під час масштабних пожеж на Луганщині, не було оформлено право власності.

"Оскільки будинки були знищені, відповідно, з'явилися суттєві труднощі з приводу оформлення їх права власності та доведення такого права під час оформлення допомоги", - сказав міністр юстиції Денис Малюська.

Тепер погорільці, які не оформили раніше право власності на будинок, зможуть отримати компенсацію, надавши довідку від нотаріуса про спадщину. Уточнюється, що якщо людина була власником більш ніж одного зруйнованого будинку, компенсацію він зможе отримати тільки за один.

"Оособам, які були власниками повністю зруйнованих житлових будинків, що підтверджується документами про наявність у постраждалих права власності на відповідні будинки на момент надзвичайної ситуації, або їх спадкоємцям, які проживали у відповідних будинках на момент надзвичайної ситуації, що підтверджується довідкою нотаріуса про заведення спадкової справи і встановлення кола спадкоємців, які прийняли спадщину, та документами про місце проживання спадкоємців, - 300 тис. гривень у розрахунку за один повністю зруйнований житловий будинок.

Якщо постраждала особа була власником більше ніж одного повністю зруйнованого внаслідок надзвичайної ситуації житлового будинку, допомога виплачується лише за один такий будинок", - йдеться в документі.

"Ми опрацювали причини затримки з виплатами допомоги жителям Луганщини, які постраждали внаслідок пожеж. Причини виявилися юридичними. Оскільки будинки були знищені, відповідно з’явилися істотні складнощі з приводу оформлення їх правовласності і доведення такого права під час оформлення допомоги", - сказав міністр юстиції Денис Малюська.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк