19.01.2021, 18:36

Мовне питання: як мешканці Луганщини сприйняли перехід сфери обслуговування на українську мову

Марина Началова | Всі новини автора
языковой закон

З 16 січня в Україні набула чинності 30-та стаття закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Тепер в магазинах, ресторанах, аптеках, офісах і інших закладах клієнтів зобов'язані обслуговувати українською мовою (іншою мовою - тільки на прохання клієнта).

У Луганській області - переважно російськомовному регіоні - мовне питання в останні дні стало однією з "гарячих" тем для обговорення - мабуть, нарівні зі злощасними комунальними тарифами. Час Пік розбирався, як ідуть справи з дотриманням мовного закону на Луганщині та як місцеві жителі поставилися до нововведення.

Українською обслуговують не скрізь: "важко"

Журналісти "Суспільного" перевірили, як у Сєвєродонецьку заклади дотримуються вимог мовного закону. Виявилося, що всюди - по-різному. У деяких місцях все ще звучить російська мова.

Одна з продавчинь заявила, що закону дотримуватися важко, оскільки східні регіони України в основному російськомовні.

"Нам швидко важко одразу переходити. У нас російськомовне населення. Від цього Україна не буде багатшою, тільки біднішою буде, це буде розколювати Україну", - говорить жінка.

Звучали й інші думки. Кілька працівників сфери обслуговування згодні, що мовний закон потрібен, і державну мову необхідно популяризувати.

Як заявили на "Суспільному", у двох з шести закладів громадського харчування журналістів обслуговували російською мовою.

Жителі Луганщини вже почали скаржитися на порушення мовного закону

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь повідомив, що штрафувати підприємців за порушення мовного закону почнуть лише з 16 липня 2022 року. Але скарги на порушення вже надходять, в тому числі і з Луганщини.

За три дні дії 30-ї статті мовного закону надійшло близько 100 звернень, два з яких - з Сєвєродонецька, зазначив Кремінь.

"Деякі з мешканців міста написали, що інформація в комунальному транспорті КП "Сєвєродонецьке тролейбусне управління" подається не державною мовою. Також в торговому центрі "Астрон", де нібито також є вивіска російською мовою", - заявив Кремінь.

За його словами, офіс мовного омбудсмена буде реагувати на ці повідомлення листами з вимогою усунути порушення.

Людям старшого віку складніше перейти на українську мову

Молодь більш лояльно ставиться до вимог мовного закону. Люди старшого віку не завжди готові вчити мову, до того ж проросійська пропаганда впливає.

Як пише видання "Зміст", на проросійських телеканалах людям усіма способами доносили, що з 16 січня російську мову заборонять в сфері обслуговування. Були вигадані страшилки про "мовні патрулі" (не передбачені законом), доноси (замість "скарг"), "шпрехенфюрера" (так назвали мовного омбудсмена). Тому деякі пенсіонери боялися, що з 16 січня взагалі не зможуть здійснювати покупки.

Але все виявилося не так страшно: на прохання клієнта продавці та інший персонал переходять на російську мову.

Як ідуть справи з виконанням мовного закону в регіональних магазинах, показали журналісти ТРК "Донбас Онлайн".

У соцмережах розгорілися неабиякі "мовні" баталії

Теми про мову в регіональних інтернет-спільнотах набирають сотні коментарів. Користувачі розкололися на два найбільш активних табора: патріотично налаштованих, які тільки вітають вимогу використовувати державну мову в сфері обслуговування, і войовничих поборників російської мови. Є також група тих, хто ставиться до нововведення більш спокійно.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк