04.02.2021, 07:32

Розслідуванням причин аварії на Запорізькій ТЕС займеться спецкомісія

Запорожская, ТЭС, авария

У Запорізькій області місто Енергодар та сусідні населені пункти ввечері 3 лютого залишилися без електроенергії та постачання води. Стала відома причина аварії на Запорізькій ТЕС.

3 лютого о 19:25 "ДТЕК Запорізька ТЕС" повністю відключилася від енергосистеми через замикання на підстанції "Промінь", що належить "Запоріжжяобленерго". Про це повідомила прес-служба ДТЕК Енерго, передає Час Пік.

"Через замикання на підстанції спрацювали захисти на блоках Запорізької ТЕС, що не дозволило допустити більшої аварії. На момент події в роботі знаходилося 3 енергоблоки, сумарною потужністю 750 МВт. Енергетики планують почати пускові операції на блоках ТЕС протягом декількох годин", - йдеться у повідомленні.

В результаті інциденту було знеструмлено споживачів "Запоріжжяобленерго" з сумарним навантаженням 24 МВт. О 20:30 всі споживачі були підключені до електроживлення.

Причиною відключення блоків Запорізької ТЕС та знеструмлення кількох міст в Запорізькій області стало відключення повітряної лінії та блоку автотрансформаторів внаслідок короткого замикання в мережі. Про це повідомив заступник міністра енергетики України Юрій Бойко на своїй сторінці в Facebook.

Як зазначив мер Енергодара Дмитро Орлов, ситуація вже повністю стабілізована та знаходиться під контролем. Відновлено електропостачання на очисних спорудах, роботи з відновлення водопостачання тривають.

Він зазначив, що немає ніякого приводу для паніки і не варто вірити фейковій інформації про евакуацію жителів з міста.

"В цілому ж причини аварії на ЗаТЕС – це привід для серйозного розслідування й аналізу фахових інстанцій", - написав Орлов на своїй сторінці в Facebook.

У Міністерстві енергетики України заявили, що аварію на Запорізькій ТЕС розслідуватиме спеціальна комісія.

"3 лютого, о 19: 26 на Запорізькій тепловій електростанції відключилися блоки 2,3,4 (сумарною потужністю 725 МВт) під дією технологічних захистів, після відключення повітряної лінії 150 кВ та блоку автотрансформаторів внаслідок короткого замикання у мережі. Причину короткого замикання і роботи електричних захистів буде встановлено після роботи комісії з розслідування", - заявили в Міненерго.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк