08.04.2021, 11:01

Лисичанськ стане звалищем сміття для всієї Луганщини з мовчазної згоди його жителів?

Сергей Владимиров | Всі новини автора

25 березня 2021 року в ]]>Єдиному реєстрі оцінки впливу на довкілля]]> на офіційному сайті Міністерства захисту довкілля і природних ресурсів за ]]>заявкою Департаменту ЖКГ Луганської ОДА]]> було опубліковано ]]>повідомлення про планову діяльность яка потребує оцінки впливу на довкілля]]>. І цією діяльністю буде робота сміттєпереробного заводу на околиці Лисичанська.

Що планують побудувати в Лисичанську?

Департамент житлово-комунального господарства Луганської обласної державної адміністрації в документах назвав це, як "Центральний об'єкт поводження з відходами" (ЦОПВ). Тут збираються приймати, сортувати і зберігати тверді побутові відходи з Луганської області, а також збирати, транспортувати та утилізувати біогаз.

Планова потужність об'єкта – 130 тис. тонн відходів на рік. Робота заводу розрахована на 21,5 років. Звозити сміття планують автотранспортом.

Додатково хочуть отримувати 1,2 МВт теплової енергії та 1 Мвт електричної в рік.

6 квітня 2021 в і]]>нтерв'ю телеканалу "Донбас"]]> директор Департаменту ЖКГ Луганської ОДА Віталій Сурай озвучив вартість проєкту: "На сьогодні кошторисна вартість, згідно техніко-економічного обґрунтування складає 715 млн. грн. Це переробка, це захоронення, добуток біогазу, спалювання і генерація електричної енергії ... "

Де планується будівництво заводу із сортування та переробки сміття?

Весь об'єкт планують розмістити більш ніж на 33 га в південній частині Лисичанська в районі крейдяного кар'єру, біля діючого полігону побутових відходів в лічених сотнях метрів від житлових будинків мікрорайонів заводу ГТВ. Більш ніж половина цієї ділянки призначається для складування сміття.

Що хочуть робити:

  1. 4 майданчики для зберігання відходів
  2. 3 майданчики ізолюючих матеріалів
  3. завод механічної переробки ТПВ
  4. ставок-накопичувач фільтрату
  5. когенеруюча установка з системою збору біогазу (3-я черга – 5-7 рік реалізації проєкту)

Якщо припустити, що один сміттєвоз везе 10 тонн відходів, то по вулицях Лисичанська планують за рік "прогнати" близько 13 тисяч машин, що становить 35 одиниць транспорту на добу. Як альтернативне місце будівництва даного об'єкта розглядалося Рубіжне (на території колишньої ТЕЦ) та с. Боровеньки, що в 13 км від обласного центру, але в Луганській ОДА ймовірно припустили, що в період відсутності міської ради та ручного управління ВГА в Лисичанську буде найпростіше реалізувати цей проєкт саме там.

Коли можна чекати сміття Луганщини в Лисичанську?

Будівництво заводу розбили на три черги, і розраховане воно на 7 років. Протягом перших двох років планують зведення заводу механічної переробки ТПВ, майданчик складування відходів, і ставок-накопичувач фільтрату. Тобто вже через два роки від початку будівництва потік сміття "поїде" на лисичанську землю з усієї округи.

Що позитивного може принести завод?

Будь-яке підприємство – це робочі місця та гроші до бюджету. З пуском заводу можна очікувати, що на його обслуговування будуть задіяні десятки працівників, які проживають у відносній близькості до нього, тобто лисичани. Цей фактор трохи знизить соціальну напруженість в регіоні, а також поповнить міську скарбницю податками.

Крім цього, збираються зводити установку, щоб генерувати теплову та електричну енергію, що в нинішніх умовах є великим плюсом його діяльності. Але будувати її будуть тільки на 5-7 роках реалізації проєкту. Отож є ризик залишитися без такої установки, з огляду на постійні проблеми з фінансуванням.

Чого можна побоюватися лисичанам?

Найбільш негативним в цій ситуації може стати великий трафік великовантажних автомобілів вулицями Лисичанська. Адже маршрут більшої частини відходів з населених пунктів Луганщини буде пролягати через "пролетарський" міст та все місто, включаючи його центральну частину. У разі негерметичності автомобілів частина сміття в твердому й рідкому стані залишиться в місті, як це вже не раз спостерігалося. Крім цього, доведеться звикати до запахів, які будуть супроводжувати цей транспорт.

Все сміття області будуть везти та складувати в Лисичанську. Тільки невелика його частина піде на вторинну переробку (пластик, папір, метал, текстиль, плівка). Так що жителям мікрорайонів заводу ГТВ додасться чергове "арома-джерело", в добавок до желатинового і періодично працюючого піролізного виробництв, які при певному напрямку вітру не дуже приємно нагадують про себе.

Що робити зараз?

Законодавець обмежив громадськість 20 робочими днями після оприлюднення на офіційному сайті надати уповноваженому органу зауваження і пропозиції щодо планової діяльності об'єкта. Тобто часу до 21 квітня 2021 року залишилося дуже мало.

На офіційному сайті Лисичанської міської ради цієї інформації немає. Складається враження, що проєкт хочуть "пропхати" по-тихому. А знаючи, як у нас проводять громадські слухання з потрібних питань і з огляду на, що зараз країна знаходиться "на карантині", жителі Лисичанська взагалі можуть бути позбавлені участі в розгляді цього неоднозначного проєкту. Краще попередити проблему, якщо вона є, в початковій стадії, ніж потім пікетувати будівництво, на яке державні органи вже надали дозвіл.

Зауваження та пропозиції щодо планової діяльності Центрального об'єкта поводження з відходами (заводу по переробці сміття) приймають у відділі оцінки впливу на довкілля Департаменту екологічної оцінки і контролю Міністерства захисту довкілля і природних ресурсів України за адресою: вул. Митрополита Василя Липківського, 35, м. Київ, 03035 або на електронну пошту: [email protected]. Контактна особа: Тіщенкова Марина Олегівна – директор Департаменту, тел. (044) 206-31-40; (044) 206-31-50.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк