22.04.2021, 11:58

Бути чи не бути обласній лікарні у Сєвєродонецьку: пристрасті розпалюються

Быть или не быть областной больнице в Северодонецке

Вже кілька місяців не вщухають суперечки та акції протесту навколо планів влади почати будівництво обласної багатопрофільної лікарні у Сєвєродонецьку. Активістів обурює той факт, що у ВЦА Сєвєродонецька затверджено проект, згідно з яким у 81-му мікрорайоні міста під зведення лікарняних об'єктів повинні вирубати близько 10 гектарів лісу.

Жителі міста виходять на акції протесту, створюють петиції, б'ють на сполох у соцмережах, повідомляє Час Пік.

За словами керівника Сєвєродонецької міської ВЦА Олександра Стрюка, дії активістів дуже шкодять іміджу не тільки міста і області, а й держави в цілому, оскільки будівництво обласної багатопрофільної лікарні в Сєвєродонецьку - проект міжнародний, а в підписанні меморандуму брали участь президент і глава Луганщини. За словами Стрюка, будівництво лікарні піде на користь не тільки Сєвєродонецьку, але й всьому регіону.

За інформацією ВЦА м. Сєвєродонецька, в проект інвестує австрійська компанія "Vamed Engineering GmbH". Досягнута домовленість про інвестування в будівництво лікарні до 200 млн євро. Представник компанії "Vamed Engineering GmbH" Міхаель Бріді зазначив, що компанія вже отримала відповідь від Дойче Банку щодо фінансування проекту. Deutsche Bank надасть довгостроковий кредит під державні гарантії України.

"Ми 40 років будуємо лікарні, тому вже напрацювали певні рішення. Як будь-яка європейська компанія, ми працюємо за принципом "форма слідує за функцією". Якщо компанія береться за проект, то завжди його завершує. На всіх п'яти континентах", - запевнив Бріді.

Жителі Сєвєродонецька категорично не згодні з вирубкою лісу на території міста. Вони склали петицію, в якій пропонують владі знайти інше місце для будівництва лікарні і зберегти ліс.

"Враховуючи жахливі наслідки пожеж 2020 року в Луганській області та великий розмір нанесеного збитку екології регіону, який є осередком хімічної промисловості, вимагаємо переглянути план забудови 81 мікрорайону міста Сєвєродонецька та знайти інше місце для будівництва об'єктів, з метою збереження лісу для мешканців", - йдеться у петиції.

В свою чергу, у ВЦА зазначили, що заплановано 60% озеленення території лікарні, тобто ніякого повного знищення лісу при будівництві лікарні в 81-му мікрорайоні не планується.

"В проєкті "Внесення змін до Детального плану території 81 мікрорайону міста Сєвєродонецька", розробленому ТОВ "Геоспектр-7", в техніко-економічних показниках вказано, що територія під озелененням буде складати 6,5 га (60 % території лікарні). Також в проєкті Детального плану передбачено влаштування скверу площею 1,31 га між територію лікарні та житловою забудовою. Тобто ніякого повного знищення зелених насаджень при розміщенні лікарні в 81 мікрорайоні не передбачається", - ]]>сказано]]> у відповіді ВЦА.

За словами чиновників, виділене під будівництво місце - ідеально підходить під зведення лікарні. На даній території є можливість підключення до інженерних мереж, територія має розвинену інфраструктуру та розвинену вулично-дорожню мережу. Поруч знаходяться зупинки громадського транспорту, що дозволить жителям міста та області зручно добиратися до лікарні. 

Однак, ці доводи мало заспокоюють сєвєродончан. Ніякі доводи про необхідність лікарні не можуть переконати їх у потребі вирубки лісу.

Северодонецк, новости соцсетей Северодонецк, новости соцсетей Северодонецк, новости соцсетей Северодонецк, новости соцсетей Северодонецк, новости соцсетей

Справедливості заради варто відзначити, що багато городян не бачать нічого страшного у вирубці частини лісу. На їхню думку, лікарня принесе чимало користі місту - це і сучасне обладнання, і висококваліфіковані фахівці, і доступність отримання медпослуг в одному місці, і робочі місця, і поповнення бюджету.

Северодонецк, новости соцсетей Северодонецк, новости соцсетей ​​​​​​​Северодонецк, новости соцсетей Северодонецк, новости соцсетей

Пристрасті не вщухають. Обговорення та суперечки тривають...

Свою позицію та думку керівник Сєвєродонецької міської ВЦА Олександр Стрюк і гендиректор КНП "Луганська обласна клінічна лікарня" Федір Соляник озвучили журналістам "Ірта FAX".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк