24.04.2021, 09:51

"Кам'яні Могили": Мініатюрна гірська країна на території Донбасу

"Каменные Могилы"

Заповідник "Кам'яні Могили" в Донецькій області - унікальне творіння природи, що представляє собою цікавий пам'ятник археології та геології. Кристалічні породи, які знаходяться на території заповідника, за деякими аспектами не мають аналогів у світі. Тут можна зустріти рослини, які занесені до Червоної Книги і більше ніде не зустрічаються на планеті.

Заповідник "Кам'яні Могили" являє собою мініатюрну гірську країну. Це дуже популярне місце для туристів. Адміністрація заповідника влаштовує недорогі, цікаві та безпечні екскурсії. Кращий час для відвідування заповідника, це звичайно весна, коли у великій кількості розквітають трави, різноманітні польові квіти та відкриваються невимовні пейзажі. Час Пік розповість, чому варто відвідати "Кам'яні Могили".

Каменные Могилы

"Кам'яні Могили"

Заповідник "Кам'яні могили" - це один з найдавніших пам'яток культури історії людства – йому більше 12 мільйонів років.

"Кам'яні Могили" називали колись Бесташ-Гора (слово "бесташ" тюркське і в перекладі означає п'ять каменів, відповідно п'яти головним гранітним горбам Кам'яних Могил).

Заповідник (300 га), розташований біля села Назарівка у Нікольському районі Донецької області, в 51 км на північний захід від міста Маріуполь.

Заснований 5 квітня 1927 року. Статус заповідника присвоєно постановою Ради Міністрів УРСР у 1961 році.

У 2008 році заповідник "Кам'яні Могили" потрапив до ТОП-21 Всеукраїнського конкурсу "Сім природних чудес України".

Каменные МогилыКаменные Могилы

Геологічна цінність

На місці сучасного заповідника 2 мільярди років тому вивергався вулкан. Тепер це потужні скельні виходи висотою 50-70 м над степами, які належать до Українського кристалічного щита.

Територію заповідника "Кам'яні Могили" оточують два кільця курганів, діаметром дев'ять та вісімнадцять кілометрів. "Кам'яні Могили" представлені п'ятьма різними вершинами з особливими характеристиками і властивостями.

Ланцюг гір складається із Західної та Східної гряди. Це острівний вихід на рівнинну поверхню степу Українського кристалічного щита, так зване Маріупольсько-Бердянське піднесення, де над поверхнею степу піднімаються окремі виступи кристалічних порід. З давніх-давен їх називають Могилами - Токмак-Могила, Бельмак-Могила, Корсак-Могила, Савур-Могила тощо.

У "Кам'яних Могилах" виділяють п'ять основних гранітних утворень, пагорбів, вершин і кожне має свою назву, історію та цікаві для відвідування місця. Ці височини простяглися ланцюжком і відомі зараз як "Панорама", "Гостра", "Південна", "Витязь" та "Жаба". "Гостра гора" - найвища в "Кам'яних Могилах", абсолютна висота цього утворення становить близько 300 метрів.

Гранітні гряди за хімічним складом та фізичною структурою не мають аналогів на нашій планеті.

Каменные Могилы Каменные Могилы Каменные Могилы Каменные Могилы Каменные Могилы

Історична цінність

Деякі історики припускають, що саме на території заповідника проходила битва на Калці (31 травня 1223 року) між військом князя Мстислава Романовича і монголо-татарською ордою. На згадку про 300 тис. загиблих у битві тут спорудили меморіал, що включає надгробок з хрестом та каплицю Іллі Муромця з унікальною іконою.

Каменные Могилы Каменные Могилы Каменные Могилы

Вчені змогли встановити, що саме тут проводили різні культові обряди представники древніх катакомбних, зрубних і ямних культур та цивілізацій. Тут виявлено похоронні кургани по периметру всього заповідника.

Деякі з курганів були похоронними. У них ховали знатних осіб стародавні народи, що колись населяли цю місцевість. Вчені знайшли тут багато наскельних малюнків і написів різних часів. Деякі з малюнків перегукуються за аналогією з накресленнями стародавньої Месопотамії. А деякі залишені шумерами та скіфами. Щоб побачити накреслення, потрібно обстежити внутрішні проходи і гроти "Кам'яних Могил".

На території заповідника встановлено численні кам'яні скульптури, так звані "кам'яні баби" - стародавні культові кам'яні скульптури.

Кам'яні баби - одна з "візитних карток" заповідника. Вони в більшості своїй зосереджені у степовій місцевості "Кам'яних Могил", а також розставлені біля головної резиденції - дирекції заповідника. Кам'яні баби висічені повністю з каменю, і вік деяких налічує не одну тисячу років.

Каменные Могилы Каменные Могилы

Найбільшою визначною пам'яткою заповідника "Кам'яні могили" є камінь на вершині гори Гостра, західна сторона якого покрита загадковими письменами. Лінійні розміри каменю 130 на 80 см. Борозни, з яких складено написи, шириною близько 1 см та глибиною до 1 см. Камінь цілком з рожевого граніту, поверхня на 80% покрита різними видами мохів, що особливо ускладнює аналіз.

Каменные Могилы

Основною загадкою є яскраво виражений тризуб з симетричними розмірами в центрі композиції.

Флора і фауна заповідника

30% загальної площі заповідника спочиває під кам'яними брилами, а решта 70% – це квітучий незайманий степ. Завдяки різноманітним умовам в заповіднику існує скельна, степова та лучна рослинність. У заповіднику росте 29 видів флори, занесених до Червоної книги України.

Місцева флора, за останніми даними на 2016 рік, містить близько 485 видів. Два з них зустрічаються тільки в "Кам'яних Могилах" - це волошка ложно-бледночешуйчата таі деревій голий.

Каменные Могилы Каменные Могилы

Тваринний світ в заповіднику також різноманітний. Тут водяться лисиці, зайці, безліч змій (вужі, гадюки та інші види), ховрахи та миші, хом'яки та їжаки, єнотовидні собаки та польовки. У зимовий час можна зустріти вовків та кабанів.

Серед хижаків зрідка зустрічається тхір степовий - рідкісний вид, занесений до Червоної книги. З плазунів тут живе такий "червонокнижний" вид, як гадюка степова.

Каменные Могилы Каменные Могилы

У заповіднику багато птахів, серед яких можна знайти навіть рідкісні види, занесені до Червоної книги. Серед поширених - жайворонки і зозулі, дрозди і козодої, сови і безліч інших видів пернатих.

У заповіднику налічується приблизно 3 тис. видів комах.

Як дістатися

Дістатися до заповідника просто - він розташований приблизно в 45 км від Маріуполя, на північно-західному напрямку. Якщо їхати від міста, то потрібно вибрати трасу Т0803 ("Маріуполь-Запоріжжя"). По ній потрібно доїхати до села Новокрасновка, проїхати його і вже за селом згорнути в з'їзд наліво (там стоїть великий покажчик "Кам'яні Могили").

По з'їзду потрібно буде проїхати ще близько 3 км до села Назарівка. У самому заповіднику пересуватися можна тільки пішки і тільки в певних місцях.

Також можна скористатися рейсовим автобусом"Маріуполь – Кальчинівка". Від станції "Розівка" Запорізької області до заповідника можна дістатися за дві години.

Каменные Могилы Каменные Могилы Каменные Могилы Каменные Могилы

Читайте также: Чудо природы и "бриллиант в ожерелье Кременщины": Чем славится и манит самый зеленый край Луганщины

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк