01.05.2021, 08:51

"Донецька Швейцарія": Унікальне місце, яке варто побачити своїми очима

"Донецкая Швейцария"

Це місто у великі церковні свята приймає паломників з усієї України. Місто, яке знаходиться практично на стику трьох областей: Донецької, Луганської та Харківської. Місто, в якому розташована одна з трьох лавр країни – Свято-Успенська Святогірська лавра.

Час Пік, з посиланням на ]]>Свої.City]]>, розповість про туристичне місто, розташоване на березі річки Сіверський Донець і оточене лісами. Про місто туристів, паломників, храмів та лісів – про Святогірськ.

Святогірськ (до 1964 р. - селище Банне) - місто в Донецькій області України, розташоване за 32 км від Слов'янська. Є найпівнічнішим містом області та одним з маленьких міст України.

Цілий рік до Святогірська з'їжджаються туристи, щоб вивчити місцеві визначні пам'ятки. Особливо їх багато влітку, коли можна засмагати на пляжах та купатися у річці. Але любителі активного відпочинку знайдуть, чим зайнятися і восени, і взимку. Наприклад, прогулянки на лижах по засніженому лісу залишать не менше вражень та спогадів, ніж літнє купання у річці.

Святогорск

Трохи з історії

Археологічні знахідки свідчать про те, що перші жителі в закруті Сіверського Дінця з'явилися ще в кам'яному столітті.

Про те, як виникло поселення на місцевості, де розташований Святогірськ, історики сперечаються і понині. Ця місцевість раніше називалася Святими горами.

За однією з версій в середині XIII ст. втікачі київські ченці, постраждалі від батиївських орд, заснували монастир, нині - Свято-Успенська Лавра. Божа обитель служила притулком для ченців і була надійним укриттям при ворожому вторгненні. За іншою версією, тут спочатку виник сторожовий пункт, а вже потім оселилися ченці.

Перша згадка про Святі гори зустрічається у 1526 р. в хронологічних записках німецького дипломата С.Герберштейна, який писав про Московію. У російських літописах Святогірськ згадується дещо пізніше, його роль відзначена, як сторожовий пункт на південних околицях Російської держави. А у 1624 р. зустрічаються перші записи про Святогірський монастир.

Після завоювання Азова фортеця Святогірського монастиря втратила своє військове значення. У 1679 р. монастир було захоплено та розграбовано кримськими татарами.

У 1788 р. Катерина II закрила Святогірську обитель, її майно та угіддя перейшли в казну. Через деякий час ці місця стали власністю Григорія Потьомкіна і його спадкоємців. На одній з крейдяних гір на правому березі Сіверського Дінця граф звелів спорудити розкішний палац, на березі озера в заплаві річки - купальні для гостей (лазні).

Звідси походить назва озера і поселення на його березі - Банне. Курорт на правому березі Сіверського Дінця був вельми популярний серед купців та багатих поміщиків.

У 1844 р. Святогірський монастир відновлено указом Миколи I. У 1922 р. в колишньому монастирському готелі відкрито Будинок відпочинку. Це поклало початок освоєнню місцевості для заміського відпочинку та лікування жителів Донбасу та інших областей країни.

У 1964 р. село Банне перейменовано на Святогірськ. На його території сьогодні розміщені кращі пансіонати, будинки відпочинку, дитячі санаторії. З 1950-х рр. тут стрімко розвивається курортне господарство. У 1964 р. селище набуває статусу міста районного підпорядкування з назвою Слов'яногорськ. З 15 травня 2003 р. - це місто Святогірськ.

Святогорск

Цікаві факти

З метою збереження на території Слов'яногорська пам'яток культурної спадщини України, у 1980 р. створено Слов'яногорський Державний історико-архітектурний заповідник.

Основою заповідника є комплекс пам'яток історії та культури XVII-XIX ст. Святогірської Свято-Успенської Лаври, пам'ятник монументального мистецтва - пам'ятник Артему, Меморіальний комплекс періоду Другої світової війни на горі Артема, пам'ятник на могилі лейтенанта В.М. Камишева (Дуб Камишева).

У 2011 р. до території заповідника додано, з метою відновлення, місце, де раніше знаходилася так звана "Дача Потьомкіних".

Святогорск

Що подивитися туристу

Пам'ятник Артему

Пам'ятник Артему у Святогірську - об'єкт культурної спадщини України. Споруджений у 1927 р. на честь більшовика Федора "Артема" Сергєєва. Скульптор - Іван Кавалерідзе.

Пам'ятник висотою 22 м височить на Лисій горі, використовуючи її як постамент. За розрахунками фахівців, загальна площа монумента становить 400 м2, Вага - близько 800 тонн. Висота пам'ятника дорівнює 22 метрам. Разом з фундаментом (5-6 м) загальна висота споруди становить 27-28 метрів.

Пам'ятник називають найважчою в світі скульптурою з бетону та найбільшим в Європі пам'ятником в стилі кубізму.

Святогорск Святогорск Святогорск

Свято-Успенська Святогірська лавра

Свято-Успенська Святогірська лавра - православний монастир. У 2004 р. отримав статус лаври. Перша достовірна згадка про монастир відноситься до 1624 р., коли духовенству була подарована царська грамота на право володіння цією землею.

Монастир розташований на правому високому крейдяному березі Сіверського Дінця. Крім наземних будівель, є крейдяні печери.

Святогорск

Тут цікаво побувати навіть людям, які не мають відношення до релігії. Це цікаве місце з точки зору історії та архітектури.  Тут можна пройтися з екскурсією по підземних печерах.

Печерний комплекс є найдавнішою частиною монастиря. Час виникнення печер точно невідомий і датується кінцем XI-початком XII ст., коли татари здійснювали набіги на монастир.

Святогорск

Протяжність його понад 800 метрів. Існує думка про таємний печерний хід зі скелі до річки або навіть на лівий берег річки Сіверський Дінець. Достовірних джерел, що підтверджують це, не знайдено.

Головною святинею монастиря є Святогірська ікона Божої Матері. Її в дар монастирю написав афонський чернець, який був вражений красою Святих гір та величчю обителі.

Стародавній Печерний монастир на Святих горах користувався особливою повагою та любов'ю народу. Завдяки їм, це давнє і святе місце отримало свою назву: не "Білі", а "Святі гори".

Святогорск

600-річний дуб

Цей дуб співробітники заповідника, на території якого він росте, з любов'ю називають дуб-патріарх. На сході України це єдиний такий старожил. Знаходиться на екологічній стежці "Дубовий гай", протяжністю близько 2,3 км.

Це найстаріший, найбільший та найвідоміший дуб у Святогір'ї. Дереву близько 600 років, висота дуба 29 м, діаметр - близько 2 м, обхват стовбура – 6,3 м. Щоб обхопити Святогірський дуб знадобиться компанія з 4-5 чоловік.

Святогорск Святогорск Святогорск

Національний природний парк "Святі гори"

На півночі Донецької області є унікальне місце, назване Антоном Чеховим "Донецькою Швейцарією". Це Святогір'я, або "Святі гори". "Пейзажі чарівні... тут можна вилікуватися від 15 сухот та 22 ревматизмів, тому що кращого повітря ні в яких кримах та кавказах не знайдете", - писав про ці місця Чехов.

Національний природний парк розташований у північній частині Донецької області України, у Слов'янському, Лиманському та Бахмутському районах. Парк в основному простягнувся вздовж лівого берега річки Сіверський Донець з великими виступами на правому березі.

Парк відомий, перш за все, своїми крейдяними горами, на яких ростуть реліктові крейдяні сосни та вікові дуби. Тут ростуть рідкісні рослини давнини, наприклад, сосна крейдяна, що збереглася з дольодникового періоду.

Святогорск Святогорск

У 2008 р. крейдяні гори (Святі гори) на території Національного природного парку "Святі гори" потрапили до ТОР-100 Всеукраїнського конкурсу "Сім природних чудес України".

Загальна кількість видів рослин, що ростуть на території парку - 943, з них 48 занесено до Червоної книги України. На території парку живуть 256 видів тварин, з них 50 занесено до Червоної книги України.

На території парку побудовано шосейні дороги та залізниці, розташовано ряд населених пунктів, в тому числі місто Святогірськ.

Святогорск Святогорск

Дуб Камишева

Також до заповідника відноситься Дуб Камишева - дуб-пам'ятник Герою Радянського Союзу, гвардії лейтенанту Володимиру Камишеву.

Під час Другої світової війни, коли йшло форсування Сіверського Дінця, лейтенант Камишев використовував розлогий дуб в якості спостережного пункту. Коли ворог помітив його, то відкрив прицільний вогонь по дубу. Після прямого попадання снаряда у стовбур дерева дуб згорів, а героя-артилериста було смертельно поранено.

Символічний пам'ятник "Дуб Камишева" було встановлено у 1985 р. на місці, де Камишев провів свій останній бій.

Святогорск Святогорск

Всіхсвятський скит

Всіхсвятський або скит Всіх святих розташований на пагорбі на південний схід від самої Лаври. Дерев'яний храм, обнесений частоколом - одне з найбільш незвичайних споруд Святогірська. Тут і зараз живуть монахи.

У скит всіх святих доступ обмежений. Відкритий він для всіх паломників лише двічі на рік - після Трійці в скит пускають дві неділі поспіль. В інші дні вхід можливий тільки для паломницьких груп у супроводі монастирського екскурсовода.

Скит звели на місці скиту святого Арсенія, зруйнованого в Другу світову війну.

Святогорск

Історичний музей

Історичний музей Святогірського Державного історико-архітектурного заповідника розташований на території Свято-Успенської Святогірської Лаври. У ньому зібрані матеріали археологічних досліджень історичної території Святих гір та матеріали з історії Святогірського монастиря.

Музейний фонд налічує понад 14 тис. експонатів, і тільки частина з них виставлена в експозиції у п'яти залах музею.

Залами музею проводяться тематичні екскурсії.

СвятогорскСвятогорск

Дитячі табори

За інформацією обласної держадміністрації, 15 років тому в Донецькій області налічувалося 107 оздоровчих таборів. До наших днів дожила половина.

У Святогірську багато таборів, більшість з них занедбані, частину перебудували під готельні комплекси. Озброївшись картою, можна спробувати знайти той, в якому відпочивали в дитинстві. У будь-якому випадку, прогулянка по старих дитячих таборах - незвичайне дозвілля.

Святогорск Святогорск Святогорск Святогорск

Де розважитися та відпочити

На в'їзді до міста розташована підвісна смуга перешкод - мотузковий парк "Стрекоза". Для дорослих і дітей облаштовано п'ять трас різного рівня складності.

Пляжі безкоштовні. Є прокат катамаранів та човнів.

Святогорск Святогорск Святогорск Святогорск

Центр для туристів

У Святогірську відкрився Туристичний інформаційний центр. Його основні завдання - проведення екскурсій, конференцій та поширення іміджевої інформації про Святогірськ.

Для екскурсій за межі Святогорська є 16-місний автобус.

"Тури Донеччини" пропонують поїздки до автентичної садиби Маяки за 350 грн з людини (сюди входить ще й обід), екскурсію до села Студенок на ферму "Святогірська коза" за 150 грн з людини, на соляні шахти до Соледара або на завод шампанських вин у Бахмут – по 400 грн з людини.

Номер телефону: 095 642 13 13.

Сторінка у ]]>Facebook]]>.

Святогорск Святогорск

Де зупинитись

У курортному Святогірську немає нестачі пропозицій, де зупинитися. Житло в приватному секторі коштує від 100 грн за людину або 500 грн за будинок, в якому можуть проживати до 6-ти осіб. Влітку ціни підвищуються.

Готель Roche Royal: розташований на перетині центральних вулиць міста – Курортної та Івана Мазепи. Вартість проживання від 1 450 грн за добу. Забронювати номер: +38 050 701 72 72, [email protected]

Святогорск

Лісові котеджі "Шервуд": вул. Соснова, 5. Вартість проживання від 1 300 до 5 650 грн за добу. Забронювати: 095 294 20 33; 067 621 20 37.

Святогорск

База сімейного відпочинку "Полярна Ведмедиця": вул. Курортна, 1/27. Вартість проживання від 700 до 5 500 грн на добу. Забронювати: 095 119 09 57.

Святогорск

Готель "Монарх": вул. Набережна, 11. Розташований найближче до Святогірської лаври - перед мостом, на протилежному боці річки. Вартість проживання від 1 150 грн за добу. Забронювати: 095 134 66 11.

Святогорск

Як дістатися до Святогірська

Вирушаючи до Святогірська обов'язково треба взяти документи, що засвідчують особу, найкраще паспорт. Якщо подорожуєте з дітьми -свідоцтво про народження. На дорогах, що ведуть до міста з боку Харкова, Бахмута та Покровська, є блокпости, на яких перевіряють документи.

Залізничне сполучення

Дістатися до Святогірська поїздом без пересадок можна з Івано-Франківська, Львова, Києва, Дніпра та Маріуполя.

З Києва поїздка займе 9-13 год., з Івано-Франківська - 18,5 год., з Дніпра - 8 год., зі Львова - майже 27 год., а з Маріуполя (Донецька область) потрібно їхати більше 19 годин.

Найдорожче добиратися з Івано-Франківська: плацкарти в поїзді немає, тільки купе (близько 1 100 грн) та люксові вагони (близько 2 500 грн). З Києва плацкарта коштує від 160 грн, купе від 280 грн, люкс від 1 200 грн. З Дніпра плацкарта коштує від 180 грн, купе близько 300 грн. Плацкарта зі Львова коштує від 240 грн, купе від 500 грн, люкс близько 2 100 грн.

Частина поїздів курсує через добу, тому розклад краще відстежувати на ]]>сайті]]> "Укрзалізниці".

Святогорск

Залізничний вокзал Святогірська розташований за містом. Дістатися від нього до центру можна автобусом, який по вихідних здійснює один рейс о 7:10, а у будні п'ять рейсів: в 9:30, 11:00, 12:30, 16:50, 18:10. Вартість проїзду - 8 грн.

Поїздка з залізничного вокзалу до Святогірської лаври на таксі обійдеться в 75-80 грн. Спіймати попутку в цьому місці практично нереально, тому що транспорту їздить небагато.

Автобусне сполучення

Дістатися до Святогірська автобусом можна тільки з сусідніх міст Донецької та Луганської областей. Пряме міжміське та міжнародне автобусне сполучення в місті практично відсутнє - потрібно їхати через Слов'янськ.

З місцевої автостанції можна дістатися до таких міст: Слов'янськ, Костянтинівка, Краматорськ, Ізюм, Яцьке, Бахмут, Волноваха, Лозова, Бердянськ, Курахове, Маріуполь. В інших випадках потрібно планувати поїздку з пересадкою в більших містах регіону.

Святогорск

BlaBlaCar

На сервісі пошуку попутників зрідка можна знайти підходящий варіант поїздки. Якщо їхати з Києва, це обійдеться в 500-600 грн з пасажира.

Набагато більше автомобілів проїжджають у бік Слов'янська, а Святогірськ знаходиться в 10 км від цього міста.

Таксі

Від найближчих великих міст до Святогірська можна дістатися на таксі. Якщо їхати зі Слов'янська, ціни стартують від 300 грн, з Краматорська - від 500 гривень.

Святогорск

Корисні контакти

Телефони екстрених служб, поліції, швидкої допомоги, залізничного та автовокзалу.

  • ДСНС: 101; 06262 5 50 01
  • Швидка допомога: 103; 06262 5 53 03
  • Патрульна поліція: 102; 06261 55 302
  • Автовокзал: 050 477 13 32
  • Залізничний вокзал: 06262 5 32 00
  • Таксі: "Екотаксі" - 066 300 00 20
  • Замовлення екскурсій, "Тури Донеччини" - 095 642 13 13

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк