12.05.2021, 12:54

Нові правила призначення субсидій: Як оформити субсидію жителям Сєвєродонецька та Лисичанська

Иллюстративное фото / Открытый источник

В Україні з 1 травня набули чинності нові правила надання житлових субсидій населенню на оплату комунальних послуг. Якщо раніше субсидію продовжували автоматично, то в 2021 році всім бажаючим отримати держдопомогу необхідно заново подати документи в строго певний період.

Жителям Сєвєродонецька та Лисичанська розповіли, як оформити житлову субсидію, чого чекати від нововведень та хто може не отримати держдопомогу, повідомляє Час Пік.

З 1 травня 2021 року жителям Луганщини житлові субсидії призначатимуть тільки після подачі нової заяви та декларації про доходи та витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, затверджених Мінсоцполітики. Про це повідомили в Управлінні соціального захисту населення.

Документи розглядають протягом 30 днів. Для того, щоб вчасно отримати субсидію, не варто зволікати з подачею документів. На подачу нової заяви на субсидію дається п'ять місяців - з травня по вересень (включно).

Жителі Луганщини, як і всі громадяни України, з травня субсидію отримуватимуть виключно в готівковій формі. Житлова субсидія особам, які звернулися за її призначенням у травні-вересні 2021 р., призначається починаючи з травня 2021 року.

Список документів для подачі на субсидію

У Міністерстві соціальної політики України вказано перелік документів, необхідних для подачі на субсидію:

  • паспорт або інше посвідчення особи;
  • заява за встановленою формою;
  • декларація про доходи та витрати (за встановленою формою);
  • копія договору про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг (у разі її наявності);
  • договір оренди житла (у разі наявності).

Постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.2021 № 420 внесено зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою КМУ від 21.10.1995 № 848.

З 1 травня 2021 року при призначенні субсидії:

  • переглянуті підходи до врахування майнового стану, зокрема будуть враховуватися отримані доходи від депозитів, дивіденди від цінних паперів тощо;
  • посилено вимоги у частині здійснення одноразових вартісних покупок, здійснення операцій з купівлі іноземної валюти, банківських металів (на загальну суму, що перевищує 50 тис. грн.), наявності банківських депозитів (кошти у сумі, що перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня року, в якому призначається житлова субсидія, зокрема на 01.01.2021 це більше 56750,00 грн.), перетину кордону тощо.

У субсидії можуть відмовити у разі:

  • якщо площа житла становить понад 130 кв. метрів для квартири та більше 230 кв. метрів для будинку;
  • купівлі квартири, земельної ділянки, транспортного засобу, товарів довгострокового використання на суму понад 50 тис. грн протягом року (одноразово);
  • наявності депозиту понад 56 750 грн;
  • купівлі-продажу валюти та банківських металів протягом року до року звернення за субсидією на суму понад 50 тис. грн;
  • безперервного перебування за кордоном понад 60 днів, крім перебування на лікуванні, у відрядженні, нагляду за дитиною;
  • якщо середньомісячний сукупний дохід громадянина не перевищував розміру мінімальної заробітної плати;
  • наявності заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг понад три місяці та з оплати аліментів понад три місяці;
  • якщо субсидіант не повернув зайво перераховану субсидію;
  • наявності автомобіля, якому менше п'яти років з дати випуску;
  • якщо в сім'ї більше одного автомобіля, якому з дати випуску менше 15 років;
  • якщо повнолітній субсидіант ніде не вчився, не працював і не мав офіційного статусу безробітного.

Сєвєродонецьк

Для оформлення субсидії у Сєвєродонецьку необхідно звернутися в Управління праці та соціального захисту населення за адресою: м. Сєвєродонецьк, вул. Новікова, 15б.

Прийом городян здійснюється за талонами. Для отримання талона необхідно підійти у кабінет №39 з 8:00 до 17:00 (перерва з 12:00 до 13:00). Видача талонів відбувається в порядку живої черги. Для отримання талона потрібен паспорт.

З питань призначення субсидій: 06452-292-32

З питань виплати державної соцдопомоги та отримання довідки про доходи: 06452-216-89.

Лисичанськ

Консультації з питань призначення житлової субсидії та запис на прийом здійснюються за телефонами Управління соціального захисту населення Лисичанської міської ВЦА: (06451) 7-35-97, 7-25-55 або 066 861 77 96.

Графік роботи управління: з понеділка по четвер з 08:00 до 17:00, п'ятниця з 08:00 до 16:00.

Для призначення житлової субсидії заява та декларація можуть бути подані в управління особисто заявником або відправлені поштою на адресу Управління соціального захисту населення Лисичанської міської ВЦА (93100, м. Лисичанськ, вул. Малиновського, 22а).

Документи також можна відіслати в електронній формі через офіційний вебсайт Мінсоцполітики (з накладенням кваліфікованого електронного підпису).

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк