25.05.2021, 07:56

У Сєвєродонецьку на Чистому озері у пари лебедів з'явилося потомство

Иллюстративное фото / Открытый источник

У Сєвєродонецьку на Чистому озері у пари лебедів з'явилося потомство. Жителі та гості міста тепер можуть помилуватися сімейством лебедів і спостерігати, як "бридкі каченята" перетворюються в прекрасних птахів.

Настав час, коли маленьким жителям Сєвєродонецька обов'язково потрібно побувати біля Чистого озера. Тут наживо можна поспостерігати, як пара лебедів виховує та навчає своє потомство, повідомляє Час Пік.

Лебедине сімейство кілька разів на день підпливає близько до берега, тому можна добре розглянути і дорослих птахів, і маленьких лебедят. Можна побачити, як малюки вчаться плавати та катаються у мами на спині. А також переконатися, яка турботлива мама-лебідь, яка постійно стежить за тим, щоб пташенята не відпливали від неї далеко.

Вже другий рік на Чистому озері у лебедів з'являється потомство, а значить лебеді облюбували це місце і вважають озеро своїм будинком. Дуже важливо, щоб птахи відчували себе тут в безпеці, тоді можливо через кілька років можна буде спостерігати за зграєю лебедів, які оселяться на озері.

Сєверодончани дуже сподіваються, що на шляху птахів не зустрінуться злі люди і прекрасне лебедине сімейство ніхто не образить.

Однак, самі сєверодончани, не бажаючи того, можуть нашкодити лебедям. За словами фахівців, птахи можуть загинути, якщо їх годувати неправильно. Багато хто вважає, що лебеді голодують, тому починають їх підгодовувати. Однак, фахівці просять так не чинити.

Варто знати, що в літню пору лебеді спокійно знаходять прожиток. Лебеді завжди вибирають дрібні водойми з рясною рослинністю. Лебідь здатний пірнати на глибину до 90 см. За допомогою довгої шиї він може дотягнутися до дна, де зриває стебла та листя рослин. Крім водоростей, птахи знаходять у воді інший корм: дрібних жучків, мотиль, дрібну рибу, земноводних, ікру. На березі лебеді їдять зелену траву, переважно конюшину, люцерну, кульбаби, подорожник.

Також фахівці не радять постійно комити лебедів через те, що вони швидко звикають до нових умов і просто перестають шукати корм самостійно, сподіваючись на допомогу людини.

Якщо вже дуже хочеться погодувати птахів, люди повинні дотримуватися таких правил:

  • фахівці радять підгодовувати птахів тільки при температурі нижче 15 градусів морозу, коли водойми замерзають, і у птахів залишається для плавання зовсім крихітна ополонка, або в разі травми;
  • у теплу пору року лебеді віддають перевагу рослинній їжі - зелень, дрібно нарізані буряк, морква і капуста, варена картопля, листя кукурудзи;
  • як корм краще використовувати злегка відварені зернові - перлову крупу, ячмінь, просо. Корисними будуть пророщені зерна пшениці або комбікорм для домашньої птиці;
  • корм потрібно кидати у воду або на край берега;
  • білим хлібом птахів можна годувати в невеликих кількостях. Не можна давати лебедям чорний хліб, він погано засвоюється і може привести до захворювань шлунково-кишкового тракту;
  • не можна годувати птахів зіпсованими продуктами - це смертельно небезпечно!

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк