25.05.2021, 08:22

Містичний артефакт віком 2000 років знайшли на будівництві траси Н-31 під Полтавою

Мистический артефакт нашли под Полтавой

У Полтавській області на будівництві траси Н-31 археологи виявили унікальний артефакт із сарматського поховання. Амулет, що пролежав майже 2 тисячі років в землі, вражає досконалістю. Це перша такого типу знахідка сарматської епохи.

Підвіску у вигляді жука-скарабея співробітники науково-дослідного центру "Рятувальна археологічна служба" виявили під час археологічних досліджень поблизу с. Підгора перед будівництвом дороги Н-31 "Дніпро - Решетилівка". Про це повідомила прес-служба Укравтодору, передає Час Пік.

Була знайдена підвіска у вигляді жука-скарабея, виготовлена майже дві тисячі років тому в сарматські часи.

"Підвіска виготовлена з темно-синього єгипетського фаянсу та була частиною намиста зі скляними прожилками. Скарабей у релігії давнього Єгипту символізував бога сонця Хепрі. Амулети у вигляді скарабеїв не тільки носили за життя, їх клали у могилу для супроводу особи у потойбіччя, що символізувало відродження життя. Найчастіше вони трапляються в дитячих та жіночих похованнях", - йдеться у повідомленні.

Мистический артефакт нашли под Полтавой

Як свідчать старі карти, в XVIII-XIX ст. на місці будованої автомагістралі проходив шлях з постоялими дворами, млинами та корчмами. Це підтверджується численними знахідками артефактів цього періоду. Археологи знаходять там і набагато давніші пам'ятки, котрі стосуються навіть бронзової доби.

Довідка: траса Н - 31 "Дніпро - Решетилівка" будується в Полтавській та Дніпропетровській областях. Вона сполучатиме Дніпро з Києвом. Завершення будівництва планується до 30 річниці Незалежності України.

Дивіться ]]>відео]]> на сторінці Укравтодору в Facebook.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк