16.06.2021, 13:59

Водойми на Луганщині визнано небезпечними для купання: результати досліджень

Водоемы на Луганщине признаны опасными для купания

Фахівці провели лабораторні дослідження якості води водойм та річок у місцях масового відпочинку на водних об'єктах у 28 місцях на Луганщині. Перевірили воду у річках Сіверський Донець та Айдар, в озерах Піщане, Чисте, Паркове, Клішня, Кривеньке та інших.

Фахівці ДУ "Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України" 7 червня 2021 р. провели відбір проб води з відкритих водойм, які в літній період використовуються населенням для купання та відпочинку. Інформація про результати досліджень розміщена на ]]>сторінці ]]>ДУ "Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України" у Facebook.

Відбір проб було проведено у 14 місцях на річках (Сіверский Донець, Айдар, Красна, Деркул, Біла) та 14 - на водоймах (озера Піщане, Чисте, Паркове, Клешня, Кривеньке, водосховища "Наливне", "Сватівське" на р. Хорина, ставах у м. Попасна, смт Марківка, сіл Бабичеве та Демино-Олександрівка тощо).

Міські пляжі м. Старобільська на р. Айдар та м. Лисичанська на ставку в районі заводу "Пролетарій" мають офіційний статус. Станом на 1 червня поточного року було досліджено 41 пробу води (виконано 193 дослідження ) за мікробіологічними показниками, із них 19,5% проб (4,7% досліджень) не відповідали вимогам санітарного законодавства.

Перевищення санітарно-епідеміологічних нормативів за мікробіологічними показниками було виявлено в озерах Паркове, Чисте та Клешня, р. Сіверский Донець (м. Рубіжне) в 1,24 рази за показником загальні коліформи (індекс ЛКП), озера Кривеньке в 2-4 рази за вмістом коліфагів та р. Деркул (смт Біловодськ) в 3,9 раз за вмістом ентерококів.

За санітарно-хімічними показниками досліджено 33 проби води (виконано 356 досліджень), із них 36,4% проб (5,1% досліджень) не відповідали вимогам санітарного законодавства. Перевищення нормативних показників за фізико-хімічними показниками було виявлено в воді оз. Кривеньке, р. Айдар, р. Красна, р. Сіверский Донець, р. Деркул за сухим залишком на рівні, що перевищує нормативи в 1,3-1,5 рази.

У воді озера Клешня сухий залишок перевищував норми в 3,3 рази; в озері Клешня та р. Деркул вміст хлоридів перевищував норми в 1,1 рази і в одній пробі (озеро Паркове), перевищення санітарних норм виявлено за БСК5 (біохімічне споживання кисню) в 2,4 рази.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк