06.07.2021, 12:31

На Луганщині перевірили якість води у водоймах: чи небезпечно в них купатися

Ольга Романец | Всі новини автора
водоемы

У червні 2021 року ДУ "Луганський обласний центр з контролю та профілактики хвороб МОЗ України" здійснював моніторингові спостереження за якістю води водосховищ та річок у місцях масового відпочинку.

Спостереження проводилися на 28 об'єктах, з яких 14 знаходиться на річках (Сіверський Донець, Айдар, Червона, Деркул, Біла) та 14 в інших водоймах (озера Піщане, Чисте, Паркове, Клішня, Кривеньке; водосховища "Наливне", "Сватівське" на р. Хоріна; ставках у м. Попасна, смт. Марківка, с. Бабичеве, Дьоміно-Олександрівка та інших), передає Час Пік з посиланням на Центр.

Всього протягом червня за мікробіологічними показниками було досліджено 52 проби води (виконано 226 досліджень), з них 17,3% проб (4,9% досліджень) не відповідали вимогам санітарного законодавства.

Перевищення санітарно-епідеміологічних нормативів за мікробіологічними показниками виявлено в 6-ти (21%) водоймах (озера Паркове, чисте і Кривеньке, пляж м. Кремінна на р. Червона, ставок "Парковий" в м. Попасна, р. Сіверський Донець в районі м. Рубіжне).

В озері "Паркове" мікробне забруднення води за індексом ЛКП (число лактозопозитивних кишкових паличок) перевищує санітарно-епідеміологічні нормативи в 1,24 рази; в озері "Чисте" за індексом ЛКП в 4,2 рази, індексом кишкової палички в 2,3 рази, а також вмістом коліфагів в 3,0 рази.

На р. Червона (пляж м. Кремінна) перевищено iндекс ЛКП в 4,8 разів, а індекс кишкової палички в 2,3 - 6,2 рази.

На річці Сіверський Донець (в районі м. Рубіжне) перевищено iндекс кишкової палички в 2,3 рази, а на ставці "Парковий" (м. Попасна) - в 2,6 рази.

За санітарно-хімічними показниками було досліджено 43 проби води (виконано 589 досліджень), з них 60,5% проб (5,4% досліджень) не відповідали вимогам санітарного законодавства щодо вмісту сухого залишку, в окремих пробах за вмістом хлоридів (оз. Клешня, Кривеньке) і розчиненого кисню (у Сватівському водосховищі на р. Хоріна - концентрація розчиненого кисню в одній з проб виявлена на рівні 3,8 мг/дм3, в районі міського пляжу м. Старобільськ на р. Айдар - концентрація розчиненого кисню 2,6 мг/дм3).

"За результатами мікробіологічних досліджень у пробах води збудників інфекційних захворювань не виявлено. Перевищення гігієнічних нормативів за санітарно-показовою мікрофлорою обумовлено природними умовами (водність об'єктів, температура повітря і води, інше), а також антропогенним забрудненням", - йдеться в повідомленні.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк