07.07.2021, 14:02

Нова перевірка сєвєродонецьких водойм: чи можна в них купатися і як змінилася якість води

Ольга Романец | Всі новини автора
водоемы

Наприкінці червня ДУ "Луганський обласний центр з контролю та профілактики хвороб МОЗ України" провів чергові моніторингові спостереження за якістю води водосховищ та річок у місцях масового відпочинку.

Спостереження проводилися на 28 об'єктах, передає Час Пік з посиланням на прес-службу Центру.

Перевищення санітарно-епідеміологічних нормативів за мікробіологічними показниками виявлено в 6-ти (21%) водоймах (озера Паркове, Чисте і Кривеньке, пляж м. Кремінна на р. Червона, ставок "Парковий" в м. Попасна, р. Сіверський Донець в районі м. Рубіжне).

В озері "Паркове" мікробне забруднення води за індексом ЛКП (число лактозопозитивних кишкових паличок) перевищує санітарно-епідеміологічні нормативи в 1,24 рази; в озері "Чисте" за індексом ЛКП в – 4,2 рази, індексом кишкової палички – в 2,3 рази, а також вмістом коліфагів – в 3,0 рази.

Згідно з попереднім дослідженням, проведеним Центром на початку червня, індекс ЛКП в озері "Паркове" перевищував санітарно-епідеміологічні нормативи в 10-14 разів; а у воді озера "Чисте" мікробне забруднення перевищувало санітарно-епідеміологічні нормативи за індексом ЛКП в 12,4-14 разів. Звідси випливають висновки, що якість води з моменту попередньої перевірки помітно покращилася.

Також за санітарно-хімічними показниками було досліджено 43 проби води (виконано 589 досліджень), з них 60,5% проб (5,4% досліджень) не відповідали вимогам санітарного законодавства щодо вмісту сухого залишку, в окремих пробах за вмістом хлоридів (оз. Клешня, Кривеньке).

Виходячи з попередніх досліджень, можна зробити висновок, що якість води у водоймах покращилася. Збудників інфекцій у воді не виявлено. Тоді як в попередньому дослідженні в деяких водоймах iндекс кишкової палички був підвищений в кілька разів (оз. Паркове і Xисте).

"За результатами мікробіологічних досліджень у пробах води збудників інфекційних захворювань не виявлено. Перевищення гігієнічних нормативів за санітарно-показовою мікрофлорою обумовлено природними умовами (водність об'єктів, температура повітря і води, інше), а також антропогенним забрудненням", - йдеться в повідомленні.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк