24.07.2021, 08:48

7 років тому Лисичанськ звільнили від російських бойовиків: як це було

Марина Началова | Всі новини автора
освобождение лисичанска

24 липня 2014 року Лисичанськ було звільнено від незаконних збройних формувань. Вже 7 років місто живе мирним життям під українським прапором.

Запеклі бої за Лисичанськ тривали кілька днів. Місцеві жителі, які в цей час перебували в місті, не забудуть ці дні ніколи, повідомляє Час Пік.

Бойові дії на околицях Лисичанська розпочалися 22 травня 2014 року. Близько двох місяців місто перебувало під контролем незаконного збройного формування "Призрак".

В кінці липня сили АТО увійшли в сусідні Рубіжне та Сєвєродонецьк, практично не зустрівши опору: проросійські бандформування просто втекли з цих міст. Але у Лисичанськ бойовики "вчепилися" жорстко: бої тут були кривавими.

При звільненні Лисичанська загинули підполковник Василь Спасьонов, капітан медслужби Сергій Ракицький, солдат Павло Лейба, нацгвардейци: командир частини Олександр Радієвський, полковник Павло Сніцар і солдат Ігор Коцяр. Значну роль у звільненні міста зіграли 24-та ОМБр, 51-та ОМБр, 95 ОАеМБр, батальйони "Донбас" і "Луганськ-1".

Синьо-жовтий прапор було піднято над будівлею міськради Лисичанська пізно ввечері 24 липня 2014 року.

24 ОМБр імені короля Данила згадує, як звільняли Лисичанськ.

"22 липня 2014 року підрозділи 24 окремої механізованої бригади впритул підійшли до міста. Операція із визволення Лисичанська тривала дві доби та була вкрай важкою.

Бійцям бригади на своєму шляху довелося проривати два потужні рубежі оборони бойовиків та російських найманців. Бойовики чинили впертий опір. Хоча частина із них втекла з міста ще напередодні головного штурму, бої були запеклими. Завдяки чіткому плануванню операції противнику був завданий потужний удар у декількох напрямках – по місцях скупчення живої сили противника, блокпостах, опорних пунктах та інших спорудах, що, зрештою, дозволило звільнити Лисичанськ", - повідомляє прес-служба бригади в Фейсбуці.

Повідомляється, що український прапор піднімали над Лисичанською міськрадою командир 2 механізованої роти 24 ОМБр капітан Валерій Бондаренко (загинув 13 серпня 2014 року в Новосвітлівці під Луганськом) разом з командиром батальйону «Донбас».

Після звільнення Лисичанська 24 ОМБр зробила більш ніж стокілометровий марш і вийшла на рубіж південніше Луганська, звільнивши населені пункти Хрящувате та Новосвітлівка і, по суті, замкнувши кільце навколо Луганська.

Прес-служба Лисичанської міської військово-цивільної адміністрації опублікувала привітання голови ВЦА Олександра Заїки з 7-ю річницею визволення міста.

"Шановні мешканці громади!

24 липня ми відзначаємо 7-у річницю звільнення Лисичанська від незаконних збройних формувань. Дата пам’ятна, світла і водночас скорботна. У цей день ми віддаємо данину пам’яті та поваги тим українцям, які національну самовідданість поставили вище за власне життя.

Ще довго ми пам’ятатимемо ті події, значні жертви і страждання, смерть та руйнування. Горем і болем вони увірвалася в кожну домівку, чорною лінією пройшли через кожне серце.

Тож сьогодні, вітаю усіх вас, дорогі земляки, з річницею звільнення Лисичанська і сподіваюся, що найближчим часом мир запанує на всій території нашої рідної України.

Ціною власного життя, герої цієї підступної та жорстокої війни в черговий раз довели усьому світу — Україна єдина і неподільна. І в єдності — наша сила!

Вічна слава героям, які загинули за свободу рідного краю!" - зазначив Заїка.

Сьогодні в місті проходять урочисті та святкові заходи, план яких, а також інформацію про перекриття доріг можна подивитися тут.

До слова, напередодні 7-ї річниці визволення Лисичанська на териконі шахти Мельникова встановили прапор України.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк