12.09.2021, 21:26

На Луганщині проходять археологічні розкопки стоянки часів неоліту

Марина Началова | Всі новини автора

У Старобільську Луганської області археологи завершують розкопки неолітичної стоянки "Старобільськ-1", якій близько 8000 років.

У цих місцях жили представники так званої ракушечноярської культури, розповів кандидат історичних наук Сергій Теліженко, передає Час Пік з посиланням на "Суспільне".

"Характер їх господарської діяльності передбачав тільки полювання, риболовлю, збиральництво та виготовлення посуду", - зазначив Теліженко.

Археологи спеціальним інструментом обережно розбивають землю, яку називають баластом - і хоча знахідки повинні бути нижче, її теж досліджують. Там трапляються дрібні фрагменти посуду, кремнієві знаряддя і раковини молюсків. Черепашок серед знахідок найбільше, адже стоянка розташована на березі річки Айдар.

Як розповів Теліженко, на деяких раковинах зустрічаються спеціально зроблені отвори - вони призначалися для того, щоб раковини розтріскувалися при приготуванні у вогні.

За словами Теліженко, під час експедицій в попередні роки зустрічалися великі розвали посуду, амулет з ікла молодого оленя, вогнища. Цю стоянку почали досліджувати ще в 1939 році, великі експедиції були і на початку 1980-х.

Читайте ще: Мешканців Лисичанська занепокоїв стан водойми: риба поводиться дивно

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк