15.09.2021, 07:46

В анексованому Криму Росія знищує пам'ятники культури та вивозить артефакти - ЮНЕСКО

"Древний город Херсонес Таврический и его хора"

У Криму об'єкти всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та інші культурні пам'ятки піддаються варварському поводженню та розграбуванню з боку окупаційної влади.

Росія привласнила понад 4 тис. пам'яток культури в Криму та вивозить артефакти. Про це йдеться ву ]]>доповіді ]]>ЮНЕСКО про спостереження за ситуацією в Автономній Республіці Крим для 212 сесії Виконавчої Ради Організації, передає Час Пік.

"Росія привласнила українські культурні цінності на півострові, включаючи 4095 пам'яток національного та місцевого значення, що знаходяться під охороною держави... Росія використовує таке привласнення для реалізації своєї комплексної довгострокової стратегії по зміцненню свого історичного, культурного та релігійного домінування над минулим, сьогоденням та майбутнім Криму", - йдеться у доповіді.

Зазначається, що РФ незаконно вивозить артефакти з окупованого Криму, які потім експонує в Росії зі "своїми власними кураторськими наративами". Кримські артефакти перевозяться до Росії без забезпечення безпеки або дозволу України, як того вимагає міжнародне право окупації.

ЮНЕСКО звертає увагу на те, що в порушення вимог другого протоколу до Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту, на об'єктах культурної спадщини ведуться незаконні "археологічні розкопки".

"На тимчасово окупованій території активно поширюється практика "реставрації" об'єктів культурної спадщини, а виконавцями відповідних робіт є організації, які не мають відповідної кваліфікації та досвіду", - йдеться в доповіді.

Зокрема, в червні 2021 року з використанням важкої техніки почалися "розкопки", які можуть поставити під загрозу статус поселення Херсонес Таврійський, внесеного в 2013 р. під назвою "Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хору" до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Крім того, для будівництва траси "Таврида", яка веде до Керченського мосту, були знищені мусульманські поховання. 

У місті Бахчисараї окупаційні органи захопили 32 об'єкти нерухомості національного пам'ятника "Ханський палац", які входять до складу Бахчисарайського Державного історико-культурного заповідника.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк