15.09.2021, 15:46

Де на Луганщині найбрудніша водопровідна вода: дані досліджень за I півріччя 2021 року

Марина Началова | Всі новини автора

Луганський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України оприлюднив інформацію щодо якості питної води у 1 півріччі 2021 р. на частині території Луганської області, що є підконтрольною органам державної влади України.

Повідомляється, що за 6 місяців 2021 року з систем централізованого питного водопостачання досліджено 1337 проб води за санітарно-хімічними показниками, з яких 594 проби (44,4%) не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Значне перевищення питомої ваги нестандартних проб (від 80 до 100%) за санітарно-хімічними показниками зареєстровано у Біловодському, Білокуракинському, Троїцькому, Новопсковському, Сватівському районах. При цьому в абсолютній більшості випадків перевищення санітарно-епідеміологічних нормативів пов’язано з показниками, що характеризують повноцінність мінерального складу питної води (загальна жорсткість та сухий залишок). В 1,42% досліджених проб води виявлено вміст нітратів, що перевищує санітарно-епідеміологічні нормативи. Питома вага нестандартних проб за вмістом нітратів у воді сільських водопроводів виявлена на рівні 4,92% проб.

За мікробіологічними показниками з систем централізованого питного водопостачання досліджено 2005 проб води, з них 39 проб (1,9%) не відповідали вимогам епідемічної безпеки питної води. Найбільша кількість проб з відхиленнями від нормативних показників була виявлена у Старобільському (14,7%), Марківському (11,1%), Біловодському (8,6%) районах. Крім того, в окремих пробах води із водопроводів Попаснянського, Марківського, Старобільського районів були виділені ентерококи (специфічний індикатор свіжого фекального забруднення води). Наявність зазначених показників мікробного забруднення води свідчить про підвищені ризики впливу питної води на захворюваність людей на гострі кишкові, ентеровірусні та інші інфекційні захворювання.

Незадовільною залишається якість води джерел нецентралізованого питного водопостачання. За 6 місяців 2021 року в Луганській області за санітарно-хімічними показниками досліджено 262 проби води з джерел нецентралізованого водопостачання, з яких 56,49% не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Основним з проблемних питань регіону залишається перевищення вмісту нітратів у воді джерел нецентралізованого водопостачання, що є одним з чинників негативного впливу на стан здоров’я населення, особливо дітей. Так, за вмістом нітратів у 1 півріччі поточного року 11,8% проб води джерел нецентралізованого водопостачання не відповідали вимогам санітарних норм. При цьому, питома вага нестандартних проб за хімічними показниками (сухий залишок, загальна жорсткість та інші) із води джерел нецентралізованого водопостачання Сватівського району виявлена у 80,0% досліджуваних проб, із них з перевищенням ГДК (гранично допустима концентрація) по вмісту нітратів у 56,0% проб, Білокуракинського району у 64,7% проб, із них з перевищенням ГДК по нітратам у 5,9% досліджуваних проб, Лисичанської міської ради у 71,4% проб, із них з перевищенням ГДК по нітратам у 28,6% проб.

На стабільно високому рівні в області (22,31% нестандартних проб) залишається і мікробне забруднення води джерел нецентралізованого господарсько-питного водопостачання. Висока питома вага нестандартних проб питної води за мікробіологічними показниками характерна для населених пунктів Сєвєродонецької міської ради (70,0% нестандартних проб), Новопсковського (55,6%), Попаснянського (44,8%) Старобільського (23,3%), Кремінського (18,8%) районів.

Читайте ще: Мешканців Лисичанська занепокоїв стан водойми: риба поводиться дивно

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк