01.12.2021, 15:13

Робота для безпеки – навіщо громадським організаціям об'єднуватись для реалізації проєктів

Владимир Петрушенко | Всі новини автора

Навіщо громадським організаціям займатися підвищенням рівня безпеки у місті? Як залучити фінансування за допомогою колаборації громадських організацій? Голова ГО "ЖІНОЧА ПРАВОЗАХИСНА ГРУПА” Ірина Нікульнікова розповідає про два проєкти, один із яких стосується розширення комплексної системи безпеки в Лисичанську вже реалізовано, другий - "Покращення доступності до правосуддя шляхом створення безпечного та комфортного середовища на базі Лисичанського міського суду реалізується.

Потрібні організації з грантовою історією

Щоб отримати більше фінансування, потрібні організації з грантовою історією. У Лисичанську такою організацією виявилася ГО “СХІДНА ВАРТА”голова якої Валентина Ходус. Маючи багаторічну співпрацю наших громадських організацій, поза проєктами дозволила перейти на більш високий рівень ефективності, та залучити фінансування міжнародних донорів. І ми спільно вже реалізували один проєкт і приступаємо до нового.

Скорочена назва нашого першого спільно реалізованого проєкту «Впровадження комплексної системи безпеки – безпечна Лисичанська громада заради майбутнього». Він передбачав взаємодію місцевого самоврядування з громадою заради безпечного майбутнього, підвищення рівня безпеки мешканців міста через впровадження (оновлення) міської програми профілактики злочинності. Робили його в рамках Програми ООН з відновлення та розбудови миру та фінансової підтримки уряду Королівства Нідерландів.

Єдиний інформаційний простір безпеки для нашого міста Лисичанська

«Безпечне місто» у найширшому сенсі — це єдина система, єдиний інформаційний простір безпеки для нашого міста Лисичанська. Ми його розглядаємо як цілий комплекс нововведень, який реалізує відеофіксацію транспортних засобів та пішохідних переходів, завдяки чому здійснюється не просто моніторинг, а й управління діяльністю поліції та ДСНС, комунальними службами у нашому місті. Комплекс включає й архітектурні рішення, канали зв'язку, серверне обладнання.

Думаю, є сенс назвати всі складові цього формату. Це: 

  • комплексна система відеоспостереження; система фіксації порушень правил дорожнього руху (правил дорожнього руху) та відеоспостереження за транспортними засобами; 
  • інтерактивне освітлення перехресть та доріг; 
  • острівці безпеки на дорогах; оптимізовані пішохідні переходи; 
  • єдина інформаційно-консультаційна служба міста; 
  • доступ до Інтернету у громадських місцях; 
  • інформаційні панелі для туристів 

Конкретно наш проєкт спрямований на забезпечення спокою та почуття захищеності для мешканців та гостей Лисичанська. Ми провели декілька обговорень з представниками громади щодо безпеки в місті, встановили відеокамери, зробили освітлення у деяких місцях.

Ось така співпраця у нас із місцевим самоврядуванням. Колаборація — процес спільної діяльності. Також проведення спільних заходів, робота над спільною справою згуртовує громаду, відкладає у свідомості людей позитивний досвід та робить відносини ще міцнішими.

"Коли п'яний агресивний чоловік відібрав у мене сумочку на вулиці Лисичанська, першою думкою у мене було - а чи є тут, на цій вулиці, відеокамери спостереження?"

Особливо слід виділити важливість такої складової обох форматів як встановлення централізованого відеоспостереження та освітленість вулиць.

Встановлення відеокамер у місті, відеофіксація того, що відбувається на вулицях, - це надзвичайно ефективний спосіб боротьби зі злочинністю. Як стверджують фахівці у правоохоронній системі, половина всіх правопорушень розкрита саме завдяки відеоматеріалам із відеокамер.

Проєкт з розширення системи відеоспостереження включає й освітлення вулиць біля школи мистецтва, що довго було каменем спотиканням. Після розширення встановлення у місті камер спостереження та освітлення вулиць жити стало городянам набагато безпечніше. Я згадую ті роки, коли й освітленість низки вулиць хотіла кращого, і відеоспостереження велося слабо. І зі мною стався випадок – у мене відібрали сумочку. І коли п'яний агресивний чоловік відібрав у мене сумочку на вулиці Лисичанська, першою думкою у мене було – а чи є тут, на цій вулиці, відеокамери спостереження, як надії на те, що зловмисника буде встановлено та знайдено відповідними органами безпеки.

Наш другий проєкт – безпека судочинства, судів

Не одразу прийшли ми до цього проєкту після того, як виграли гранд. Спочатку було бажання реалізувати у тому числі ідею допомоги людям з інвалідністю, з обмеженими фізичними можливостями. Але так вийшло, що часу у нас на реалізацію цього непростого проєкту залишалося мало. Треба було приймати рішення: або ризикувати та братися за інклюзію. Або зосередитися тільки на безпеці судів. Ми обрали друге. І судячи з того, як зараз триває реалізація проєкту - ми зробили правильний вибір.

Такий приклад. Раніше, щоб потрапити до зали суду, необхідно було пройти огляд. Виникали черги. Люди стояли близько один від одного, що являло собою порушення дистанції, а отже, заходів безпеки під час пандемії. Ми поставимо нові металошукачі, які крім основної функції – виявлення металевих предметів у людей, одночасно й визначають температуру тіла, що входять до суду. 

У чому ще полягає безпека судів? Це безпека суддів, безпека присутніх людей, свідків та самого підсудного. Адже і на нього може бути скоєно напад під час процесу, з урахуванням характеру справи, з огляду на близькість до лінії розмежування, до районів сірої зони та бойових дій. 

Огорожі зони безпеки, в суді розшириться відеокамерами спостереження. Фіксується весь шлях доставлення обвинуваченого та осіб  під вартою до зали судового засідання. Над усім цим ми зараз працюємо, реалізуючи наш другий проєкт. 

Порадники та вимогливі партнери для виконавчої влади міста

Наприкінці хотілося додати ще ось що. Мені часто доводиться чути питання: чому громадська організація підміняє собою (виконує функції, прямі обов'язки) органів місцевого самоврядування? Займаючись підвищенням  безпеки судів, ставить відеокамери в залі суду, споруджує навколо будівлі металевий паркан, встановлює більш досконалі та сучасні металошукачі та інше? 

По-перше, ми працюємо не одні. Ми намагаємося залучати до процесу інші громадські організації, але головне - своєю ініціативою ми активізуємо та, у певному сенсі, запрошуємо брати участь у цьому процесі органи місцевої влади, силові структури. У результаті виходить потужний інклюзив: у шляхетну справу, необхідне безпеки міста, включаються багато організацій та структури місцевого самоврядування. Так наша громадська організація стала не лише виваженим порадником для виконавчої влади міста, а й вимогливим партнером. Усі разом, використовуючи колективний розум, колективні зусилля та можливості, ми, на мій погляд, і маємо розв'язувати проблеми Лисичанська.

Для довідки

З відеокамери, яка встановлена на площі Перемоги у Лисичанську, ви можете дивитися трансляцію онлайн  за ]]>посиланням]]>.
Бельгійська спадщина за ]]>посиланням]]>.
 



 

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк