03.12.2021, 10:05

"Я займаюся проблемами інклюзії у суспільстві, відстоюю права людей"

Владимир Петрушенко | Всі новини автора

Щиро кажучи, донедавна я, журналіст, не знав, що існують інклюзивні громадські радники та радниці. Чи я втратив контекст? Чи самі радники та радниці якось слабо рекламують свою діяльність, тож невиразно позначають свою присутність у суспільстві? Та ні, зателефонувавши своїм колегам зі ЗМІ, переконався, що перше виключається: я зовсім не самотній у своєму невігластві. Значить – друге. І отже, що багато громадян нашої країни не знають, що є такі прекрасні люди, які захищають права людей, об'єднують різні соціальні верстви нашого суспільства. 

Але перш ніж надати слово власне самому раднику, хочу випередити нашу розмову невеликими, але, на мій погляд, потрібними міркуваннями про значення слова "інклюзивний", позбавивши співрозмовника необхідності міркувати під час інтерв'ю на лінгвістичну тему. Та й знання значення самого слова ще не гарантує ясність поняття, яке несе у собі ця словоформа у нашому реальному житті.

ІНКЛЮЗИВНИЙ - (франц. inclusif - включає в себе, від лат. include - включаю, укладаю). Але перш, ніж включити когось до складу, суспільство зрозуміло, що його спочатку треба виключити. Як білу ворону зі зграї чорних, наприклад. У нашому випадку люди з органічними фізичними можливостями так само спочатку були у певному сенсі виключені з-поміж повноцінних представників суспільства, тепер це суспільство виправляє помилку і робить все, щоб увімкнути відсторонених раніше людей у ​​спільноту як повноцінних його представників, позбавивши їх від комплексу неповноцінності.

І тепер – до вашої уваги наше інтерв'ю з інклюзивним громадським радником – Олександром Дмитровичем Жуковим.

- Хто такий інклюзивний громадський радник? Розкрийте значення статусу.

- Інклюзивний громадський радник/радниця – це представник чи представниця громадської організації, яка обстоює права певної категорії людей. Я займаюся проблемами інклюзії у суспільстві, вношу свій відповідний внесок у розвиток інклюзивного суспільства. Інклюзивні громадські радники та радниці діють на підставі Угоди про взаємодію членів Мережі інклюзивних громадських радників та радниць ГРОМАДСЬКОЇ СПІЛКИ

На сьогодні мережа інклюзивних громадських радників та радниць налічує 27 осіб у Луганській, Донецькій та Запорізькій областях. Ці люди здобули специфічні знання та навички у новій апробованій у 2021 році Школі «IncSchool» («Школі інклюзивного громадського радника»). Отримавши набір знань, інклюзивні громадські радники та радниці виконують такі функції:

• проводять моніторинг об'єктів соціальної інфраструктури та популярних у населення місць щодо доступності та безбар'єрності та ведуть відповідний реєстр інклюзивності;

• на зборах інклюзивні громадські радники та радниці обмінюються досвідом. Різна спеціалізація людей дозволяє використовувати колективний інтелект і ефективніше реагувати на різні ситуації. Плануються різноманітні заходи, акції, створюються спільні проєкти щодо підвищення рівня інклюзії у суспільстві в цілому;

• обговорення та підготовка рекомендацій до політики органів влади різного рівня;

• загальні та локальні заходи щодо просування культури інклюзії в цілому. Наш захід «Світ без обмежень» став окремим брендом. У 2021 році у ньому взяли участь представники 12 областей України, та проходив він за підсумками міжрегіональних заходів;

• взаємодія з іншими партнерами для подальшого навчання та поширення загальних підходів у сфері підвищення культури інклюзії в цілому та взаємодії з людьми з інвалідністю.

– Як Ви стали інклюзивним радником. Ким були до того?

 - Я за освітою спеціаліст з фізичної реабілітації (закінчив Національний університет ім. Т. Г. Шевченка у 2007 році). Спочатку працював спеціалістом із фізичної реабілітації у Луганській обласній дитячій клінічній лікарні, тепер – спеціалістом з фізичної реабілітації у Лисичанському інклюзивно-ресурсному центрі. Безпосередньо (на власні очі) знайомий із проблемами людей з інвалідністю в Лисичанську. Тому 27 липня 2020 року ми разом з батьками дітей з інвалідністю створили громадську організацію «Світ життя – підтримка, турбота, захист». Ось її ]]>сторінка у ФБ]]> для зворотного зв'язку. За підтримки Луганської асоціації громадських організацій людей з інвалідністю активно боремося за права людей.

– Хто може стати інклюзивним громадським радником/радницею?

 - Громадськими радниками можуть бути представники сервісних організацій, органів місцевого самоврядування чи виконавчої влади, а також студенти юридичних факультетів, які навчаються в обласних центрах, але іноді повертаються до своїх громад, де можуть надавати консультації. Крім того, досить успішно функції громадських радників можуть брати на себе соціальні працівники та волонтери, а також працівники бібліотек, шкільні вчителі правознавства та лідери громадської думки тощо. Сьогодні стати громадським радником може кожен активний громадянин України, який відчуває бажання вносити позитивні зміни в суспільстві, здатний навчатися та навчати, а також якісно спілкуватися з жителями та жительками своїх громад. Для цього необхідно подати свою кандидатуру під час проведення конкурсу та пройти відбір. Програму навчання громадських радників включено до програм Української Школи Практичних знань з питань доступу до правосуддя. Сьогодні в Україні діють 137 громадських радників та радниць, які об'єдналися в організацію «Асоціація громадських радників України».

- Я так розумію, інклюзивні громадські радники та радниці ближчі за всіх до людей, у порівнянні з іншими, вони захищають права і свободи громадян, що схоже на волонтерство?

   - Громадські радники та радниці – це активні та небайдужі люди, озброєні правовими знаннями та навичками, які вони готові залучити для допомоги у своїх громадах. Так! Вони найближче до людей, розуміють труднощі та проблеми суспільства, виконують свої функції безоплатно. Розвиток спільноти громадських радників та радниць в Україні разом підтримують Міжнародний фонд «Відродження», Координаційний центр з надання правової допомоги, Український фонд правової допомоги, Мережа правового розвитку та Міністерство юстиції України.

- Ви, великою мірою, логісти – прокладаєте стежку в частіше запитань і проблем від простої людини до органів влади та правосуддя?

– В Україні в обласних центрах та великих містах рівень доступу до професійних юристів досить високий. Але водночас багато громад не мають вільного доступу до таких фахівців та фахівчинь– віддалені гірські села, невеликі населені пункти, вразливі та закриті спільноти, малозабезпечені громадяни. Громадські радники та радниці найближче до людей – вони спілкуються зрозумілою мовою, розуміють труднощі та проблеми, активно залучені у життя громад та виконують свої функції безоплатно. Громадський радник/радниця не має правової освіти, не вирішує складних юридичних питань, не надає консультацій, не представляє інтересів клієнтів у судах і не замінює професійного юриста. Проте, він розуміє правові проблеми та знає, куди перенаправити людину з її проблемою. Він чи вона може порадити алгоритм дії у тому чи іншому питанні, знає, що таке «медіація» чи «дискримінація», розуміється на роботі органів місцевого самоврядування, вміє «прочитати» фінансовий документ чи написати звернення. Громадський радник це той, хто знає як працює система правосуддя, які існують провайдери правової допомоги та розуміє, до якої інституції необхідно звернутися людям, щоб швидше та якісніше отримати професійну правову послугу, яка вирішить їхнє питання чи проблему. До громадських радників та радниць звертаються за порадою та допомогою не лише окремі громадяни, а й представники місцевої влади, яким потрібні підказки у процесах реформування, децентралізації, комунікації тощо. Громадські радники та радниці можуть ініціювати та реалізовувати позитивні зміни у своїх містах та селах, отримати підтримку від держави та суспільства.

- І що, є Асоціація громадських радників/радниць?

- Асоціація громадських радників України – це понад 30 організацій громадянського суспільства та органів місцевого самоврядування, які закликають центральну владу почути голоси українських громад та невідкладно розпочати роботу над подоланням бар'єрів. Для цього треба забезпечити можливість фінансування місцевим самоврядуванням послуг юридичних осіб приватного права щодо надання безкоштовної первинної правової допомоги. 

 

- Як взаємодіє ваша Асоціація громадських радників та радниць із міжнародним клубом – Club Justice. Якими є його завдання у форматі вашої спільної роботи?

- Наша Асоціація – серед перших учасниць міжнародного Клубу Club Justice, який працює над посиленням доступу до правосуддя та забезпеченням права на доступ до правової допомоги у всьому світі. Він об'єднує неурядові організації та державні установи, які працюють у сфері захисту прав людини. Впроваджує досвід та ініціативи однодумцями з різних куточків світу. Створення клубу - це відповідь на глобальні виклики для доступу до правосуддя, а також можливість сформувати новий майданчик для пошуку розв'язання правових проблем, які в різних країнах мають дуже подібні чинники та наслідки. Роботу Клубу підтримує програма «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження».

 Йдеться про захист прав людей з інвалідністю, про надання їм допомоги у міжнародних та національних програмах та проєктах.

Матеріал підготовлено в межах проєкту «НГО та медіа: новий формат співпраці» реалізується ГО «Медіапростір Україна» за технічного адміністрування ЗУРЦ у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції.

Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому матеріалі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН, та урядів Данії, Швейцарії та Швеції.

 

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк