17.12.2021, 14:54

Великий, дикий та не приручається: у карпатських лісах побачили рідкісного звіра

Марина Началова | Всі новини автора

У карпатських лісах мешкає рідкісний звір, що зовні схожий на звичайного домашнього кота, але вдвічі більший та абсолютно дикий.

Національний парк "Сколівські Бескиди" на своїй сторінці у Фейсбуці оприлюднив фото кота дикого (Felis silvestris), якого зафіксували фотокамери парку у кількох місцях.

Цей вид занесений до Червоної книги України. Його зовнішність нагадує звичайну сіру домашню кицьку, але за розмірами, дикий мешканець – вдвічі більший і має характерні особливості: відносно короткий хвіст з кількома кільцевими темними смугами та притупленим чорним кінчиком; на кінцях вух добре виражені китички та чорні смужки, які йдуть від очей до висків. Очі, зазвичай, дуже світлі.

Селиться кіт в дуплах старих дерев та печерках у скелях. Живиться в основному мишами, птахами, а також плазунами. Гін в кота лісового, як і в більшості котячих, у лютому-березні. В природі кіт має достатньо ворогів і конкурентів. В першу чергу – це рись та великі хижі птахи.

В парку кіт поширений практично на всій території, де є старі та перестійні ліси на висотах 400-1000 м. До речі, чисельність кота тут з кожним роком зростає. 
Зазначається, що кіт лісовий не приручається людиною, а, відповідно, і не розмножується в неволі. 

Характерною  особливістю способу життя кота є скритність та прихованість, а також активність в темну пору доби. Через те його мало хто може побачити, але у парку його вдалося "зловити" за допомогою фотопасток, придбаних у рамках проекту "Збереження карпатських пралісів", який є частиною Міжнародної Кліматичної Ініціативи (ІКІ).

​​​​​​​

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: