12.01.2022, 09:26

Підвищення пенсій: кому на Луганщині перерахували виплати з 1 січня

Иллюстративное фото / Открытый источник

В Україні у 2022 році планується кілька етапів перерахунку пенсійних виплат для населення. Згідно з календарем підвищення пенсійних виплат на 2022 рік, окремим категоріям громадян пенсії перерахують вже з 1 січня.

На Луганщині підвищили пенсії постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС та проведено перерахунки пенсій у зв'язку з втратою годувальника. Про це повідомляє прес-служба ЛОДА, передає Час Пік.

Пенсії постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС

З 1 січня 2022 року проведено перерахунок пенсії постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, виходячи з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня 2022 року.

Розширено коло пенсіонерів, які мають право на обчислення пенсії з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати. Раніше ця норма застосувалася до ліквідаторів з числа військовослужбовців та військовозобов’язаних, які визнані особами з інвалідністю, та пенсій у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи та осіб з їх числа.

Із 1 січня 2022 року таке право набули й учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які направлялися для виконання робіт від підприємств, установ та організацій, і стали особами з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Право на обчислення пенсії із п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати з 1 січня 2022 року набули також особи, що одержують пенсію у зв’язку із втратою годувальника, якщо годувальник був з числа учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, що направлявся на роботи від підприємств, установ та організацій, і за життя був визнаний особою з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Головним управлінням ПФУ в Луганській області зазначений перерахунок проведено 849 особам, віднесеним до 1 категорії із числа учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, та особам, які отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Середній розмір збільшення пенсій склав 1182,37 грн.

Пенсії у зв'язку з втратою годувальника

З 1 січня 2022 року проведено перерахунки пенсій у зв'язку з втратою годувальника, призначених відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Перерахунком забезпечено встановлення мінімального розміру пенсійної виплати кожному з непрацездатних батьків та дружин (чоловіку) загиблих, померлих осіб, які брали участь в антитерористичній операції - на рівні 7800 гривень, та дітям загиблих, померлих осіб, які брали участь в антитерористичній операції - не менше 6100 гривень.

Головним управлінням ПФУ в Луганській області зазначений перерахунок проведено 39 особам, які отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Середній розмір збільшення пенсій склав 1932,46 грн.

Нагадаємо, складений Мінсоцполітики календар підвищень пенсій на 2022 рік включає:

  • з січня - підвищення пенсій людям, що отримали інвалідність внаслідок аварії на ЧАЕС;
  • у березні - індексацію пенсій;
  • у квітні - перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам;
  • у липні, жовтні та грудні - підвищення у зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати;
  • з жовтня – запровадження доплат для пенсіонерів, старших за 70 років.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк