14.01.2022, 18:46

На Луганщині судитимуть "смотрящего" по СІЗО та його поплічників

тюрьма

Слідчі Луганщини завершили досудове слідство і направили обвинувальний акт до суду щодо так званого "смотрящого" по СІЗО та його поплічників.

Про це повідомила поліція Луганської області в Facebook, передає Час Пік.

За матеріалами слідства, неодноразово судимий житель регіону, перебуваючи під вартою в Старобільському слідчому ізоляторі, за підтримки осіб, що володіють кримінальним авторитетом та підтримують злодійські традиції, отримав статус "смотрящого".

Для встановлення і поширення злочинного впливу в слідчому ізоляторі "смотрящий" створив організовану злочинну групу, до якої увійшли ще троє неодноразово судимих громадян з кримінальним авторитетом у злочинному середовищі, ув'язнених за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів.

Один з них здійснював "контроль" у своєму корпусі, ще двоє - за окремими поверхами.

Фігуранти визначали для ув'язнених так звані "касти" з призначенням неформального статусу, що впливало на умови їх утримання та відносини у злодійських колах. 

Крім того, вони контролювали всі напрямки протиправної діяльності в СІЗО: організовували збір та використання коштів для так званого "общака", забезпечували незаконне надходження, витрачання і розподіл грошових коштів та майна серед заарештованих і засуджених.

З метою підтримки "общака" регулярно влаштовувалися азартні ігри - "катран". Частина коштів від ігор спрямовувалася на постачання до режимної установи продуктів харчування, тютюнових виробів у понаднормовій кількості, а також заборонених предметів (засобів зв'язку, спиртних напоїв тощо). Організатор злочинної групи налагодив канал постачання та збуту ув'язненим наркотиків.

У поліції уточнили, що за протиправну діяльність учасникам злочинного угруповання загрожує від 9 до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.

Читайте також: У Лисичанську літня жінка впала на вулиці і кілька годин пролежала в снігу: знайшли вже без свідомості

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк