20.05.2022, 20:26

Війна в Україні: оперативна інформація станом на вечір 20 травня

всу

86-ту добу український народ героїчно протистоїть російському збройному вторгненню. РФ продовжує ведення повномасштабної війни проти України. 

Про ситуацію на фронтах станом на вечір 20 травня повідомив Генштаб ЗСУ у Facebook, передає Час Пік.

За інформацією Генштабу, противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні та обстрілу місцевості вздовж лінії зіткнення та у глибині оборони українських військ у Донецькому операційному районі та Слов'янському напрямку. Російські окупанти завдають ракетних ударів по об'єктах інфраструктури та житлових кварталах на території України. Триває артилерійський обстріл українських міст, що призводить до численних жертв серед мирного населення.

На Волинському та Поліському напрямках підрозділи ЗС Білорусі (до семи батальйонів) на ротаційній основі виконують завдання щодо прикриття ділянки українсько-білоруського кордону. За наявною у Генштабу інформацією, на окремих полігонах на території Білорусі розгорнуто два ракетні дивізіони тактичного ракетного комплексу "Точка-У" та дивізіон реактивної системи залпового вогню "Смерч". У період з 22 червня по 1 липня 2022 року на Гомельщині заплановано проведення зборів із залученням військовозобов'язаних. Не зникла загроза ракетно-бомбових ударів та артилерійських обстрілів з території Білорусі.

На Сіверському напрямку з метою уточнення положення підрозділів ЗСУ противник здійснює повітряну розвідку із застосуванням БПЛА, продовжує інженерне обладнання позицій на території РФ вздовж державного кордону України.

На Слобожанському напрямку агресор здійснив артилерійські обстріли позицій ЗСУ на північ від міста Харкова. Завдав авіаційних ударів та провів дистанційне мінування на маршрутах можливого висування підрозділів Сил оборони.

На Слов'янському напрямку угруповання противника основні зусилля зосереджують на веденні наступальних дій, перегрупуванні військ, а також накопиченні матеріально-технічних ресурсів. Ворог обстрілював з артилерії позиції ЗСУ на південь та південний захід міста Ізюм. З метою уточнення положення українських військ провів повітряну розвідку двома БПЛА "Орлан-10". У районі населеного пункту Яремівка противник намагається навести понтонну переправу через річку Сіверський Донець.

На тимчасово зайнятих територіях Харківської області ворог продовжує блокувати роботу українських операторів мобільного зв'язку, розповсюджує пропагандистські матеріали, намагається налагодити трансляцію російських теле- та радіоканалів.

На Донецькому напрямку ворог намагається вести активні бойові дії на Лиманському, Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках.

На Лиманському та Сєвєродонецькому напрямках противник обстрілював позиції ЗСУ у районах населених пунктів Лиман, Сіверськ, Лисичанськ та Сєвєродонецьк.

На Бахмутському напрямку за підтримки артилерії ворог веде наступ, намагається опанувати нові рубежі в районі населеного пункту Попасна, удачі не має.

На Курахівському напрямку за підтримки артилерії та штурмової авіації ворог веде наступ у напрямку населеного пункту Новомихайлівка (10 км на південь від Мар'їнки), успіху не має.

У Маріуполі ворог проводить фільтраційні заходи щодо місцевого населення.

На Новопавлівському, Криворізькому, Херсонському та Запорізькому напрямках супротивник продовжує обстріл підрозділів ЗСУ.

На Южнобузькому та Таврійському напрямах угруповання окупаційних військ основні зусилля зосереджується на стримуванні зайнятих рубежів, веденні розвідки, інженерному обладнанні позицій та логістичному забезпеченні підрозділів. Ворог продовжує інженерні роботи з обладнання другої лінії оборони.

З метою перешкоджання наступу українських підрозділів супротивник провів мінування мосту через річку Інгулець у районі Давидового Брода.

В рамках комплектування підрозділів, які зазнали втрат, у районі населеного пункту Чорнобаївка, противник здійснив переміщення близько 130 одиниць військової техніки.

На Таврійському напрямку ворог проводив заходи щодо логістичного забезпечення військ.

На Бессарабському напрямку російські спецслужби вживають заходів щодо дестабілізації ситуації в регіоні. Знову поширена інформація про мінування об'єктів соціальної інфраструктури та так званих державних установ у містах Тираспіль, Бендери, Дубоссари та Рибниця.

Читайте також: В акваторії Чорного моря знаходяться два кораблі РФ з 16 крилатими ракетами, готовими до застосування, - Міноборони

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк