25.06.2022, 18:16

Російська армія обстріляла ядерну установку "Джерело нейтронів" у Харкові

япу источник нейтронов

У суботу, 25 червня, російські війська обстріляли дослідну ядерну підкритичну установку "Джерело нейтронів" у Харкові. Будівля інституту, на території якої вона розташована, зазнало пошкоджень.

Про це повідомила Державна інспекція ядерного регулювання України у Facebook, передає Час Пік.

"В результаті чергового обстрілу з боку країни-агресора міста Харкова зазнала пошкоджень ядерна підкритична установка "Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що керується лінійним прискорювачем електронів" (ЯПУ "Джерело нейтронів")", - йдеться в повідомленні.

Пошкодження отримала північна стіна прибудови прискорювача до експериментального залу установки, вентиляційні канали, вентиляційна труба основної будівлі, система охолодження клістронної галереї прискорювача, корпуси дизель-генераторів системи аварійного електроживлення, обшивка основної будівлі установки.

"В черговий раз звертаємо увагу, що ЯПУ "Джерело нейтронів", як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій. Продовження бомбардування та/або обстрілу майданчика можуть призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій", - зазначають в інспекції.

Читайте також: З'явилося відео наслідків ракетного удару по Десні у Чернігівській області

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: