31.07.2022, 22:24

Як дістатися на окуповану територію через Мелітополь автотранспортом?

Марина Началова | Всі новини автора

На даний момент існує два шляхи на тимчасово окуповану територію України: перший – піший перехід через дамбу у Печенігах на Харківщині, другий – через Запорізьку область.

Видання ]]>Свої.City]]> розповідає подробиці, як проїхати на непідконтрольну територію через Мелітополь.

Маршрут через Мелітополь — практично легальна можливість в'їзду та виїзду з окупованої Росією території сходу на авто. Якщо дамба в Печенігах — піший перехід, то через Мелітополь можна проїхати як на своїй машині, так і на мікроавтобусі.

З чого почати

Шлях на окуповані території слід розпочинати у Запоріжжі — рекомендується їхати в гуманітарних колонах, які вирушають щодня, з 9:00 до 16:00, на парковці біля авторинку (Орехівське шосе, 36, м. Запоріжжя).

Жителям Луганщини необхідно заздалегідь подати заяву встановленої форми або заповнити Google Форму. Якщо виникають проблеми під час заповнення або запитання, зверніться на гарячу лінію за телефоном: 099-213-888-1.

Як підготуватися та кого пропустять

Вас пропустять через блокпости лише за умови прописки на окупованих територіях.

Жінка, яка їхала до Луганська ховати матір, розповідає, що їй "допомогла" роздруківка свідоцтва про смерть зразка "ЛНР" - тому її "практично не чіпали" на всіх блокпостах.

Більше ймовірності проїхати спокійно, якщо ви жінка за 30 років. Чоловіків розпитуватимуть, оглядатимуть тіло на предмет патріотичних татуювань, і якщо щось, на думку окупантів, викликає підозру - можуть затримати на фільтрацію.

Важливою є моральна підготовка, слід зберігати спокій.

Також потрібно бути готовим до дуже довгої дороги: шлях від Києва до Луганська може зайняти понад 60 годин.

Техніка безпеки: потрібно почистити телефон від усього, що може скомпрометувати вас.

З собою потрібно брати мінімум речей, нічого дорого, всі прикраси, які ви хочете взяти, повинні бути на вас. Жовто-блакитні речі, вишиванки, ножі – під забороною.

Також слід взяти з собою дрібні гроші, оскільки майже на кожному блокпості доводиться скидатися по 50-70 грн "на допомогу армії визволення".

Вартість

Якщо їхати не на своєму авто, а з перевізником, доведеться "розщедритися".

Так, називається вартість проїзду з Києва до Луганська через Мелітополь — 400 євро в одну сторону на шестимісному легковому авто.

Ту ж суму називають перевізники, які активно рекламуються в телеграм-каналах переселенців.

З Дніпра до Луганська через Мелітополь проїзд коштує 15 000 грн, якщо їдете туди-назад, весь шлях коштуватиме 22 000 грн.

Дорога Запоріжжя — Донецьк не може коштувати 135 грн, як зазначено в оголошенні на Blablacar, і навіть 135 євро. Журналістці Свої назвали суму в 10 000 грн і попередили, що якщо знімуть на блокпосту, грошей водій не поверне. Мангуш та Бердянськ, за словами водія — дешевші.

Правила проїзду на окупованій території України

Для тих, хто збирається їхати через блокпости цим маршрутом, існує ряд правил перетину блокпостів:

  • Розмовляйте з військовими ввічливо;
  • Вимкніть світло фар;
  • Заздалегідь зменште швидкість;
  • Підготуйте документи;
  • Зніміть відеореєстратор, не намагайтеся записати розмову із військовими на телефон;
  • Дотримуйтесь вказівок перевіряючого;
  • У разі вимоги покажіть багажник, вміст авто.

Для тих, хто їздить за техпаспортом, на російських блокпостах доведеться довести, що автомобіль належить саме вам. Таким документом може бути страховий поліс, оформлений на вас.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк