
У багатьох різання цибулі асоціюється саме зі сльозами. Але уникнути такого ефекту і зробити процес максимально комфортним цілком можливо. Досить просто вибирати гострий ніж та діяти повільно.
Дослідники з Корнелльського університету виявили, що ключ до запобігання розривам та розбризкуванню соку цибулі в процесі різання - це використання гострого леза та неспішність, передає Час Пік із посиланням на ЗМІ.
Дослідження було опубліковано у Працях Національних академій наук, де вивчалася механіка того, як сльозогінні речовини викидаються з овочів.
Хоча попередні дослідження вже виявили дратівливу речовину в цибулі, відому хімікам як пропантіаль S-оксид, нове дослідження вперше докладно пояснює, як сірчисте з'єднання потрапляє в очі кухарів.
Команда використовувала високошвидкісні камери та комп'ютерну модель, щоб з'ясувати, що відбувається, коли ніж ріже лук. Виявилося, що натискання ножа на цибульні шари створює тиск у клітинах. Оскільки кожен шар покритий верхньою та нижньою оболонкою, при проколюванні верхньої оболонки "накопичений тиск усередині шару виштовхує найдрібніші крапельки".
Коли ніж тупий, а кухар намагається діяти швидко, розбризкування зростає. Чим акуратніше і повільніше здійснюватиметься нарізка, тим менший ризик розбризкування соку. Гарним рішенням буде змащування цибулини маслом перед нарізкою. Це дозволить створити бар'єр, який затримає сльозогінні краплі.