30.08.2022, 14:53

Від мобілізації до похорону минає не більше місяця: Як ховають "мобіків" на окупованому Донбасі

Марина Началова | Всі новини автора

На окупованих територіях Донбасу відбувається справжній геноцид чоловічого населення. На фронт гребуть усіх підряд, навіть важко поранених, а живуть такі "мобіки" дуже недовго.

Телеграм-канал ]]>"Позивний "Східний"]]> розповів, як на окупованих територіях Донецької та Луганської областей ховають примусово мобілізованих.

Як повідомляється, так званих «мобіків» посилають першим ешелоном на позиції українських військових, при цьому не навчивши та не спорядивши їх від слова зовсім.

Зрозуміло, що втрати в лавах мобілізованих полків величезні, але ця тема старанно замовчується окупаційною владою. Про так званих мобіків невідомо практично нічого: починаючи з місць їхньої служби і закінчуючи смертю. Невідомі ці дані навіть родичам мобілізованих. В основному вони позбавлені засобів зв'язку з ріднею, «побувки» вдома також доступні в основному при укладанні контракту з 2 АК.

Але на окупованих територіях між місцевими мешканцями постійно проскакує інформація про загибель знайомих, друзів та сусідів.

Найчастіше з моменту мобілізації окремо взятої людини і до її похорону проходить не більше місяця, часом вистачає тижня. Але про це відомо вузькому колу людей, бо відомості про загибель того чи іншого мобіка з недавніх часів зникли навіть із соціальних мереж. Зараз вже рідко можна натрапити на жалобний запис «Вконтакте» або «однокласниках», що навесні було досить частим явищем. Пояснюється це все дуже просто – з середини червня на окупованих територіях почали «працювати» із родичами загиблих, акуратно натякаючи, що розголос про смерть їхньої рідної людини на фронті – зайве.

Хорошим варіантом перевірити реальний стан справ із втратами в лавах мобілізованих - прогулянка місцевими цвинтарями, адже всі ці чоловіки місцеві та їх ховають удома, отже масові свіжі поховання відразу ж кинуться в очі. Але й на цей випадок російські окупанти все ретельно продумали. Справа в тому, що поховання загиблих «мобіків» відбуваються не за всіма бажаннями їхніх рідних, а за планом росіян. Конкретний цвинтар та місце поховання обирає не родина загиблого, а саме росіяни. Щоб візуально не видавати катастрофічних втрат, ховають загиблих у рандомному порядку, розкидаючи по різних куточках цвинтарів. Ритуальним фірмам, яких у кожному місті десятки, видано конкретні рівномірні квоти на поховання загиблих «військових», щоб навіть у їхній звітності не було одного великого списку втрат. А ритуальники й раді, бо кожен у рівній долі.

Сім'ям загиблих лише повідомляється дата і місце похорону, будь-які їх побажання щодо цього не враховуються. Таким чином виходить, що їх не питають, чи хочуть вони воювати, проводячи примусову мобілізацію. Не питають і де їм хотілося б поховати свою рідну людину, яка загинула саме після примусової мобілізації. Але замість того, щоб задуматися про те, як ними користуються росіяни, не рахуючи за людей - багато хто тільки підкорено і тихим шепітом вимовляють фразу: «це добре, що ще привезли і поховали по-людськи».

Так, справді, так щастить ще й не всім, бо багатьох мобіків не ховають у їхніх рідних містах, а банально закопують на місці загибелі чи залишають лежати тижнями в полях.

Все це свідчить про справжнє ставлення росіян до жителів ними ж окупованого Донбасу.

Читайте також:

"Прийдуть ваші та полагодять": У Лисичанську окупанти відмовляються ремонтувати житлові будинки

"Весь час п'ють, багато курять": Жителі Луганщини повідомляють, що окупанти почали сильно нервувати

"Газ, світло - можливо, а воду не обіцяють": Жителі Лисичанська розповіли про ситуацію в місті

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк