03.11.2022, 11:45

Розпочався зворотний відлік: Запорізька АЕС повністю знеструмлена через обстріли

Запорожская АЭС была полностью обесточена из-за обстрелов

Запорізька атомна електростанція станом на ранок 3 листопада через обстріли повністю знеструмлена. Напередодні російські окупанти пошкодили дві останні високовольтні лінії зв'язку ЗАЕС з українською енергосистемою.

Як повідомляє "Енергоатом", через обстріл окупантів ЗАЕС повністю знеструмлено, передає Час Пік.

О 23:04 2 листопада станція перейшла у режим повного знеструмлення. Включились усі 20 дизель-генераторів.

"Наразі схему живлення власних потреб ЗАЕС оптимізовано, залишено в роботі 9 дизель-генераторів. Енергоблоки №5 та №6 переводяться в холодний стан.

Пального для роботи дизель-генераторів в режимі повного знеструмлення ЗАЕС залишається на 15 діб. Розпочався зворотний відлік часу
", - повідомила прес-служба НАЕК "Енергоатом".

Зазначається, що через російську окупацію ЗАЕС та втручання представників "Росатому" в її роботу, можливості української сторони щодо підтримки станції у безпековому режимі значно обмежені.

"Вчергове звертаємося до міжнародного співтовариства із закликом невідкладно вжити заходів для якнайшвидшої демілітаризації ЗАЕС, виведення з території станції та міста Енергодар усіх російських військових і повернення Запорізької АЕС під повний контроль України заради безпеки всього світу!", - заявили в "Енергоатомі".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк