22.11.2022, 07:19

Загроза радіаційної катастрофи: в ISW пояснили, навіщо Росія обстрілює ЗАЕС

Віктор Білий | Всі новини автора

Два дні обстрілів завдали значної шкоди Запорізькій АЕС. Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) заявило 21 листопада, що безпосередніх проблем з ядерною безпекою та безпекою немає і що, попри інтенсивні обстріли, цілісність усіх шести ядерних реакторів і сховищ відпрацьованого та свіжого палива залишається незмінною.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW), передає Час Пік.

Аналітики впевнені, що Росія використовує обстріли Запорізької АЕС у своїй інформаційній кампанії, спрямованій на дискредитацію України з метою домогтися повного адміністративного контролю над станцією та виступити як гарант недопущення ядерної катастрофи.

Кремль, отримавши контроль над ядерним активом, намагається змусити міжнародну спільноту частково визнати анексію українських теренів.

Експерти зазначають, що два дні обстрілу завдали значної шкоди Запорізькій атомній електростанції.

За їхніми даними, один російський військкор послався на відео обстрілу, зняте чеченськими окупантами, і заявив, що обстріл вівся з позицій на території, контрольованій Росією на південь від ЗАЕС, а не на території, яку контролює Україна, на північ від об'єкта.

"Артилерійські удари самі по собі навряд чи проб'ють захисну оболонку, яка захищає кожен ядерний реактор, і натомість становлять велику загрозу для сховищ відпрацьованого ядерного палива, які можуть призвести до витоку радіоактивних матеріалів і викликати радіологічну катастрофу, а не ядерну", - йдеться у звіті аналітиків.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: