17.12.2022, 00:23

Страшні будні Лисичанська: щоб не замерзнути, люди в квартирах спалюють меблі

Ольга Ранська | Всі новини автора
Лисичанск

В окупованому Лисичанську люди рятуються від зимового холоду, що сковує суглоби, встановлюючи в квартирах буржуйки, в яких змушені спалювати меблі.

Лисичанськ, який на початку липня окупувала армія російських загарбників на чолі з кадировськими головорізами, ось уже майже півроку перебуває у стані виживання. У місті досі не налагоджено навіть елементарних комунікацій для людей - немає світла, води, опалення, зв'язку. Єдине, що окупаційна "влада" змогла відновити за ці неповні шість місяців - це газопостачання, та й то не в усіх районах міста.

Як наслідок, люди виявилися не готовими до зими, і тепер змушені виживати, кожен по-своєму, порівнюючи свої будні з блокадним Ленінградом під час Другої Світової війни.

У місцевих Телеграм-каналах з'явилося відео, зняте на початку грудня, де звичайна родина в Лисичанську, у багатоквартирному будинку намагається розпалити грубку-буржуйку, щоб якось зігрітися. Причому палити її доводиться меблями, оскільки дрова та вугілля для розпалювання у місті – справжній дефіцит, повідомляє Час Пік.

"Так проходять будні в Лисичанську. На вулиці сьогодні йде дощ, холодно. Намагаємося допомогти розпалити буржуйку - спалюємо меблі, як у Ленінграді", – розповідає жінка, яка знімає відео. У її співрозмовниць, одягнених у квартирі по-зимовому, з рота йде пара – у квартирі всього +2 градуси. Змерзлі вікна, а в сусідній кімнаті лежача бабуся.

"Якщо ми тут повмираємо від холоду, звинувачувати у всьому треба Скорого, нашого мера міста. Тому що тільки вішається локшина на вуха", – кажуть співрозмовниці. Люди щиро не розуміють, чому за такий довгий час у них не з'явилися ні світло, ні вода, не кажучи вже про опалення.

Під час інтенсивних боїв за Лисичанськ наприкінці весни – на початку літа поточного року місто було серйозно зруйноване. Постраждали муніципальні та приватні будинки, сильно пошкоджені лінії комунікацій. Але нова "влада" на чолі з колаборантом Андрієм Скорим, мабуть, і не збирається налагоджувати людям побут. Покрити дахи, заклеїти розбиті вікна в будинках, знайти воду, "вибити" у нової "влади" вугілля чи дрова, відстояти багатогодинну чергу за гуманітаркою на морозі – усіма цими нагальними проблемами займаються лисичани самі. Адже всім відомо, чиїх рук справа – порятунок потопаючих...

Читайте також: 

"Мажорний" репортаж з окупованого Лисичанська

"І ні в чому собі не відмовляйте": в окупованому Лисичанську вирішили влаштувати "сезонні ярмарки"

Лисичани тікають від холоду: в Марківку краще не їхати

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк