11.05.2023, 18:01

Буде, але інакше: Лисичанськ, який війна відібрала у нас назавжди - відео

лисичанск

26 лютого 2022 року у Лисичанську пролунав перший потужний вибух. З цього дня російські війська не припиняли обстрілювати місто, завдаючи непоправної шкоди.

Час Пік зібрав архівні знімки, які показують, наскільки сильно постраждало місто від дій російської армії.

Внаслідок обстрілів були знищені або зазнали сильних руйнувань десятки будівель. Деякі об'єкти, ймовірно, не підлягають відновленню, оскільки по ним було здійснено авіанальоти. Зокрема, це стосується двох ПК. В обох випадках загинули люди. Під обстріл потрапив кінотеатр з милою назвою "Дружба". Проте росіяни показали, що "дружбі" не місце.

Були знищені історичні будівлі - Лисичанська гімназія, збудована ще наприкінці 19 століття, та бельгійська спадщина, дискусії про збереження якої тривали багато років.

Пролетарський міст, який тільки-но почали капітально ремонтувати, також перестав існувати. Вдасться його відновити чи потрібне будівництво нового мосту - відкрите питання.

"Прильоти" по інфраструктурним об'єктам позбавили Лисичанськ ринку, супермаркетів, готелю. Все згоріло. Адміністративні будівлі (міська рада, прокуратура, відділення поліції) перетворені на руїни, як і гірничий технікум.

Фінансові та культурні збитки, які завдало Лисичанському вторгнення РФ, важко оцінити. І ймовірно, потрібно бути готовим, що навіть після відновлення місто виглядатиме не так, як до лютого 2022 року. Можливо, краще, але все одно інакше.

Читайте також: 10 "фактів" про Лисичанськ, про які ви точно не знали, але нейромережа здивувала

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк