12.05.2023, 18:38

"Розпродаж" квартир у Лисичанську розпочався, але є важливий нюанс

лисичанск квартиры

У мережі почали з'являтися повідомлення з пропозиціями щодо продажу нерухомості в Лисичанську. З одного боку, мешканців, які виїхали або потребують коштів, можна зрозуміти, проте подібні угоди, з огляду на окупацію міста, можуть мати не найприємніші наслідки.

Час Пік вирішив розібратися, чи справді наразі можна продати або купити квартиру в окупованому Лисичанську та чим подібна угода може обернутися.

Ринок нерухомості в Лисичанську

У соціальних мережах періодично з'являються повідомлення від мешканців Лисичанська, які шукають покупців на своє житло. Пропонуються навіть непогані варіанти. Вартість одразу ніхто не називає, тому однозначно стверджувати про відповідність ринковій ситуації не можна.

скрин объявления

скрин объявления

Також є оголошення про пошук квартир в Лисичанську. Цікаво, що потенційних покупців більше цікавить район ГТВ (південна частина міста), який не так сильно постраждав від обстрілів, як центральні райони.

скрин объявления

скрин объявления

Ймовірно, не всі оголошення потрапляють у мережу, оскільки мешканці Лисичанська позбавлені доступу до інтернету та за місцем оприлюднити оголошення не можуть.

Що говорять юристи про продаж житла на ТОТ?

Час Пік звернувся до юристів БФ "Право на захист" з проханням дати юридичну оцінку такому явищу, як продаж або купівля нерухомості на тимчасово окупованих територіях України.

За словами юристів, на сьогодні Державний реєстр речових прав відновив свою роботу, угоди про купівлю-продаж майна можна укладати, але не в усіх сферах та з обмеженнями. Так, на окупованих територіях заборонено купівлю-продаж квартир або комерційної нерухомості, всі реєстри в цих областях закриті. У зв'язку з тим, що реєстри на тимчасово окупованих територіях не працюють, продати нерухомість за українським законодавством неможливо.

"Отже, правочин, що укладатиметься на тимчасово окупованій території, є недійсним. 
Таким чином, недійсними правочинами є дії фізичних та юридичних осіб, які не створюють юридичних наслідків через недотримання умов дійсності правочину",
- йдеться у коментарі юристів на запит Час Пік.

Разом з тим, не виключено, що на учасників угоди можуть очікувати юридичні наслідки. Які саме - поки не визначено.

"15.03.2022 набули чинності Закони України №2108-IX та №2107-IX, якими запроваджено відповідальність за співпрацю з державою-агресором в інформаційній, освітній, політичній, військовій, адміністративній, господарській та трудовій сферах. Законодавець передбачив, що колабораціонізм буде мати наслідок як притягнення до кримінальної відповідальності фізичних осіб, так і застосування заходів кримінально-правового характеру до юридичних осіб. Колабораційна діяльність може мати різні форми. Ми не можемо передбачити, як саме складеться судова практика в даній категорії справ (угоди щодо продажу або купівлі нерухомості - ред.), однак за можливості радимо уникати будь-якої співпраці з окупаційною владою", - закликають юристи.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться трейлер нового анімаційного серіалу "Хробаки", створеного лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн", перша серія якого з’явиться в мережі наступного тижня. Це невеличкі сатиричні історії з життя веселих хробачків. Інтерв'ю з автором мультсеріалу читайте тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк