08.06.2023, 22:40

Рівень води в Каховському водосховищі Херсонщини перетнув "мертву точку": що відомо

Оксана Мовчан | Всі новини автора
Вилкул

За словами Вілкула, о 3:20 ночі рівень у Каховському водосховищі впав нижче за міський водозабір, відповідно до Південного водосховища перестала надходити каховська вода. Це нижче за так звану "мертву точку" в 12,7 м, від якої вже неможливо робити водозабір для населених пунктів та для Запорізької АЕС.

Інформацію оприлюднив голова ради оборони міста Олександр Вілкул у своєму зверненні, передає Час Пік.

"Сьогодні о 03:20 ночі рівень у Каховському водосховищі впав нижче нашого водозабору. І зараз уже перебуває нижче рівня 12,5 метрів, при нормі 16,8 метрів. Для нас це означає, що в наше Південне водосховище вже перестала надходити каховська вода. У самому водосховищі Південному, завдяки заздалегідь проведеним роботам, є запас за умови економного споживання - підкреслюю за умови економного - на 1,5 місяця", - заявив він.

Вілкул закликав жителів міста економити воду.

У такій самій ситуації можуть опинитися міста, які також живилися від Каховського водосховища.

Голова "Укргідроенерго" Ігор Сирота повідомив, що 8 червня рівень води в Каховському водосховищі сягнув 12,50 м. Це нижче за так звану "мертву точку" в 12,7 м, від якої вже неможливо робити водозабір для населених пунктів та для Запорізької АЕС.

За його словами, 12, 50 м — це критичний рівень. Під водою знаходиться половина гідроелектростанції, друга половина — на 70% у воді. Земляна вставка між шлюзом і станцією також під водою.

"Якщо гребля зруйнована до дна, саме водосховище зменшиться в ширині з 3,5 км, як було до підриву, до 1-1,2 км. Тобто повернеться в річище Дніпра. Глибину ми передбачаємо не більше, ніж три метри. Водосховище спадатиме ще сім-вісім днів. На сьогодні ми максимально акумулюємо воду у верхніх водосховищах, щоб коли закінчиться спрацювання Каховського водосховища, що ми зробили літній запас для екологічних пропусків", — говорить Ігор Сирота.

Як каже голова "Укргідроенерго", наразі розробляють проєкт щодо побудови перемички для перекриття верхнього рівня водойми. Роботу розпочнуть одразу після деокупації Каховки.

"Термін будівництва перемички два місяці, потрібно буде працювати цілодобово. Тоді зможемо перекрити верхній рівень по Каховці. Потім буде зроблена перемичка по нижньому рівню. Тоді можна буде побачити всі наслідки підриву, демонтувати станцію, щоб потім на її місці побудувати нову", — розповів Сирота.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться нову серію анімаційного серіалу "Хробаки", створеного лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Невеличкі сатиричні історії веселих хробачків з інтригуючим сюжетом іноді дійсно нагадують реалії сьогодення, але запевняємо вас – це все вигадка автора;), інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте також:

"Гучно з 4 ранку": що зараз відбувається в окупованому Сватовому

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк