11.06.2023, 10:58

"Крим залишиться без прісної води": Данілов пояснив, як підрив Каховської ГЕС вплине на розвиток півострова

Віктор Білий | Всі новини автора

Тимчасово окупований РФ Крим залишиться без прісної води, яка надходила туди з Дніпра. Це, своєю чергою, унеможливить розвиток півострова в найближчі роки.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов в ефірі телемарафону, передає Час Пік.

Він зазначив, що про відновлення водопостачання півострова можна буде говорити лише після його повернення під контроль України.

"Ми ще у грудні-листопаді минулого року писали про те, що росіянам кримчани зовсім не потрібні, і вони рано чи пізно ухвалять рішення щодо підриву цієї дамби, і тоді Крим найближчим часом залишиться без води", - зазначив секретар РНБО.

За його словами, якщо зараз у Криму не буде напливу туристів, то не буде великого споживання води. Однак це лише відстрочить проблему.

"Але це через короткий проміжок часу буде величезною проблемою для розвитку Криму – наявність там питної води в достатніх обсягах. Це ставить хрест на розвитку Криму на найближчі 3-5-7 років, поки не буде побудована нова дамба, щоб все це відновити. це точно буде наш рідний український Крим", – пояснив Данілов.

За повідомленням "Укргідроенерго", "станом на 8:00 11 червня рівень води Каховського водосховища в районі Нікополя становить 9,35, знизившись за добу більше ніж на метр, а з моменту підриву - більш ніж на 7 метрів. Рівень води у Каховському водосховищі продовжує знижуватися. Рівень води у Дніпрі на позначці Херсон становить 4,18 метра, знизившись за добу на 0,54 метра".

В "Укргідроенерго" підтвердили, що "на ділянках Дніпра, які живлять Північно-Кримський канал, з'явилися сліди обмілення".

Журналісти проєкту "Схеми" отримали відео, зняте біля притоку Північно-Кримського каналу, де видно, що вода з Дніпра до каналу вже майже не доходить. Коли окупанти зруйнували греблю Каховської ГЕС, то порушили цю систему.

"Порівнявши фото Planet Labs за 7 та 5 червня 2023 року, можна побачити замулювання або обмелення на ділянках Дніпра біля джерел Північно-Кримського каналу", - говориться в повідомленні.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться нову серію анімаційного серіалу "Хробаки", створеного лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Невеличкі сатиричні історії веселих хробачків з інтригуючим сюжетом іноді дійсно нагадують реалії сьогодення, але запевняємо вас – це все вигадка автора;), інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте також: Ліквідація наслідків підриву окупантами Каховської ГЕС: День п'ятий

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: