08.09.2023, 18:40

У Сєвєродонецьку оголосили про знесення будинків: що власники квартир можуть зробити зараз

в северодонецке сносят дома

Внаслідок злочинних дій російської армії багато будинків сєвєродончан отримали пошкодження або були фактично зруйновані. Окупаційна "влада" Сєвєродонецька продовжує творити безчинства і поводяться з нерухомістю городян так, ніби вона нею володіє.

Зокрема, деякі будинки Сєвєродонецька окупанти мають намір пустити під знесення. Як у такому разі діяти сєвєродончанам, чи можна буде отримати компенсацію, якщо будинок було знесено, та куди звертатися зараз - розповість Час Пік.

Знесення будинків у Сєвєродонецьку

Нещодавно в мережі з'явилися списки, "затверджені" окупаційною "владою" Сєвєродонецька, в яких вказані будинки під знесення. Загалом у переліку близько ста багатоквартирних будинків. Так, під знесення визначено деякі будинки по шосе Будівельників, проспектах Хіміків та Центральному, вулицях Партизанській, Вілесова та інших. Питання про знесення будинків із законними власниками квартир ніхто не погоджував. Наскільки сильно пошкоджено багатоповерхівки, які потрапили до списку, зараз сказати складно, як і те, чим керувалися окупанти у своєму "рішенні". Звичайно, подібні маніпуляції з житлом не є законними. Протистояти "рішенням" загарбників зараз можливості немає. Проте юристи стверджують, що є певний алгоритм дій, який допоможе претендувати на виплати за зруйноване житло у разі, якщо його буде знесено повністю.

Що робити, якщо будинок піде під знесення?

Як пояснюють юристи ]]>БФ "Прово на захист"]]>, на сьогодні власники житла, яке може піти під знесення на окупованій території, можуть поінформувати органи влади про факт пошкодження або знищення об'єкта нерухомого майна та подати заяву про надання компенсації. Це можна зробити через програму "Дiя", нотаріуса або Центр надання адміністративних послуг без прив'язки до місця проживання.

Які дані має вказати власник нерухомості?

Для того, щоб подати заяву, заявнику необхідно вказати:

  • прізвище, ім'я та по батькові;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків або, за його відсутності, серію, номер паспорта, місце та дату його видачі;
  • засоби зв'язку;
  • відомості про пошкоджений або знищений об'єкт (адреса, площа та інші дані з документа, що встановлює право (якщо такий є);
  • у разі втрати об'єкта інвестування житлового будівництва - відповідний договір;
  • кількість співвласників та мешканців;
  • опис пошкоджень (повне або часткове знищення) та докази (за наявності), які заявник має на момент звернення: фото, акт Державної служби з надзвичайних ситуацій;
  • витримка з ЕРДР тощо.

Важливо! Заява подається на кожен об'єкт окремо. Заява, подана одним із співвласників, вважається поданою всіма співвласниками.

На які види знищеної нерухомості можна подати заяву?

Список зруйнованого нерухомого майна, за яке власники можуть отримати компенсацію, включає не лише багатоквартирні будинки, а також:

  • приватні будинки (у тому числі - дачні та садові);
  • інші приміщення, на які зареєстровано право власності, об'єкти інвестування.

Важливо! Заяву безкоштовно можна подати під час дії військового стану та протягом 90 календарних днів з дати її закінчення на території, на якій знаходиться (перебував) пошкоджений або знищений об'єкт нерухомого майна. Після цього проводиться обстеження об'єкта нерухомого майна, складається відповідний акт та заявнику надається довідка про визнання особи, яка постраждала внаслідок надзвичайної ситуації.

Варто мати на увазі, що компенсація матиме цільове призначення. Інших варіантів на сьогодні законодавство не передбачає. Докладніше про отримання компенсації за зруйноване чи пошкоджене житло - читайте у нашому матеріалі.

Що зрештою?

Оскільки житло сєвєродончан, яке може піти під знесення, розташоване на території, де ведуться бойові дії, наразі отримати компенсацію не можна. Однак можна подати заяву, як описано вище. Щодо знесення будинків, то в даному випадку після звільнення міста буде створено спеціальну комісію, яка надалі має зробити відповідний висновок. За його результатами буде вирішено питання компенсації.

Пропонуємо до перегляду:

Презентуємо вам сьомий епізод анімаційного серіалу "Хробаки", присвячений "золотим рукам" та чавунним головам "видатних" науковців країни-агресора, які днями й ночами втілюють у життя "передові технології" розпилу грошей.

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерс продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте також: Робота для ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного: де знайти вакансію

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк