13.09.2023, 17:47

Чи можуть студенти-ВПО перевестися на бюджет та отримувати стипендію

образование

Незважаючи на війну, українці продовжують навчатися, здобувати освіту. У 2023 році у дітей, які мають статус ВПО, є низка пільг. Також це стосується і студентів, які вступили до навчальних закладів на контракт.

Чи можуть студенти-ВПО претендувати на переведення на бюджетні місця в університетах та якими є умови - розповість Час Пік.

Хто з числа студентів-ВПО може навчатися за рахунок держави?

Як пояснюють юристи ]]>БФ "Право на захист"]]>, право на переведення (за наявності місць) на вакантні місця державного чи регіонального замовлення регламентується указом МОН № 276 ]]>"Про затвердження порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2023 році"]]>. Згідно з документом, перевестися на бюджет (за наявності місць) можуть:

  • особи, місце проживання яких зареєстроване (задеклароване) на тимчасово окупованій території, території населених пунктів на лінії зіткнення та адміністративного кордону або тих, що переселилися з неї після 1 січня 2023 року;
  • особи, місце проживання яких зареєстроване (задеклароване) у населених пунктах, що віднесені до території можливих бойових дій станом на 1 липня 2023 року;
  • особи, які мають статус ВПО.

Зазначені групи осіб можуть звернутися із заявою про переведення на вакантні місця державного замовлення. З відповідною заявою слід звертатися до деканату вузу.

Важливо! Статус ВПО має бути актуальним на момент подання заяви до вузу. Якщо людина втратила статус ВПО - дія указу МОН на неї не поширюється.

Хто має право на академічну стипендію?

Відповідно до постанови КМУ ]]>"Деякі питання стипендіального забезпечення"]]> вищі навчальні заклади у межах коштів, передбачених для виплати стипендій, призначають академічні стипендії студентам, курсантам невійськових вищих навчальних закладів згідно з рейтингом успішності. Рейтинг складається на підставі об'єктивних та прозорих характеристик, прямих вимірювань навчальних досягнень здобувачів вищої освіти з кожного навчального предмета. До рейтингу включаються всі студенти, курсанти невоєнного вищого навчального закладу, які навчаються на певному факультеті (відділенні) за денною формою навчання за відповідним курсом та спеціальністю (напрямком підготовки) .

Рейтинг, згідно з яким студентам, курсантам невійськових вишів призначаються та виплачуються академічні стипендії протягом першого року навчання до першого семестрового контролю, формується на підставі конкурсного балу, отриманого ними під час вступу до навчального закладу.

Важливо! Підставою призначення академічної стипендії є успішність навчання. Факт досягнення студентом 28-річного віку не вважається підставою для припинення, якщо студент продовжує успішно виконувати вимоги освітньої програми. Таким чином, студенти, які мають статус ВПО, можуть отримувати академічну стипендію, якщо це дозволяє їхнє місце у загальному рейтингу успішності.

Соціальна стипендія для ВПО

Порядок виплати соціальної стипендії регламентується постановою КМУ № 1045 ]]>"Деякі питання виплати соціальних стипендій студентам (курсантам) установ професійної вищої та вищої освіти"]]> від 28 грудня 2016 року.

Так, право на соціальні стипендії мають студенти (курсанти), які навчаються за державним замовленням в установах професійної вищої освіти державної форми власності за денною або дуальною формою здобуття освіти, в установах вищої освіти державної форми власності за денною формою здобуття освіти та їх структурних або відокремлених структурних підрозділах.

У тому числі, на соціальну стипендію можуть претендувати студенту, які мають статус ВПО, до закінчення навчання в такій установі, але не довше, ніж до досягнення ними 23 років. Це регламентується 43 статтею закону України ]]>"Про професійну передвищу освіту" ]]>та статтею 44 закону України ]]>"Про вищу освіту"]]>.

"Якщо студент має довідку ВПО, то він має право на соціальну стипендію, незважаючи на те, чи виплачується йому допомога на проживання ВПО", - зазначають юристи.

Важливо! Студенти, які мають право на здобуття соціальної стипендії, але в той же час за успішністю набувають права на здобуття академічної стипендії, не можуть отримувати обидва види виплат. Виплачується лише один вид стипендії (за винятком дітей-сиріт, дітей, які залишилися без батьківського піклування тощо). Студент сам може вибрати, яку стипендію йому отримувати - соціальну чи академічну.

Пропонуємо до перегляду:

Презентуємо вам сьомий епізод анімаційного серіалу "Хробаки", присвячений "золотим рукам" та чавунним головам "видатних" науковців країни-агресора, які днями й ночами втілюють у життя "передові технології" розпилу грошей.

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерс продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте також: Робота для ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного: де знайти вакансію

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк