29.09.2023, 15:48

ЗАЕС під повний контроль України: МАГАТЕ схвалило резолюцію щодо ядерної безпеки

Віктор Білий | Всі новини автора

МАГАТЕ схвалило резолюцію щодо негайного повернення Запорізької АЕС під повний контроль України. Ще підтримали 69 країн.

Про це повідомила пресслужба міністерства енергетики України, передає Час Пік.

Резолюція запропонована Канадою, Фінляндією та Коста-Рікою.

"Під час 67-ї сесії Генеральної конференції МАГАТЕ 69 країн підтримали резолюцію щодо ядерної безпеки в Україні. Резолюцію запропоновано Канадою, Фінляндією та Коста-Рикою", - йдеться у повідомленні.

Серед іншого, вона закликає РФ до негайного виведення всього військового та іншого неуповноваженого персоналу із ЗАЕС та повернення станції під повний контроль компетентних органів України.

У резолюції МАГАТЕ висловлюється серйозне занепокоєння тим, що РФ не прислухалася до попередніх закликів Ради керуючих негайно припинити всі дії проти та на ядерних об'єктах в Україні та вивести свій військовий та інший персонал із Запорізької атомної електростанції.

"Підкреслюючи важливість ядерної та фізичної безпеки при мирному використанні ядерних установок та матеріалів за будь-яких обставин, зокрема під час збройного конфлікту, а також "семи незмінних основ ядерної та фізичної безпеки" Генерального директора МАГАТЕ, що випливають зі стандартів та посібників з ядерної та фізичної безпеки МАГАТЕ", - йдеться у тексті.

Міністр енергетики України Герман Галущенко подякував гендиректору МАГАТЕ Рафаелю Гроссі за зусилля, які він докладає для врегулювання ситуації навколо окупованої ЗАЕС.

"Прийняття України в Раду керуючих МАГАТЕ, а також ухвалення резолюції, яка закликає до повернення нашої ЗАЕС під контроль України, – доказ того, що цивілізований світ – з нами", - сказав Галущенко.

Пропонуємо до перегляду:

"Яблуко" - це дев’ятий епізод анімаційного серіалу "Хробаки", присвячений майже біблейському попередженню “Не влізай, а то вб’є”. Але ж попередження для “слабаків”, правда?...

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерс продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте також: У МАГАТЕ підтвердили замінування Запорізької АЕС: подробиці

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: